Foto: EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

Posle 20. marta u Nemačkoj bi trebalo da bude ukinut najveći broj ograničenja vezanih za pandemiju koronavirusa, odlučeno je u Berlinu na sastanku kancelara Olafa Šolca i predstavnika saveznih pokrajina, uz najavu obavezne vakcinacije "za iduću jesen i zimu".

„Sada možemo s više optimizma gledati u budućnost, nego što smo to mogli poslednjih nekoliko sedmica. Mislim da smo nakon duge dve godine zaslužili da stvari krenu nabolje i čini se da se upravo to i događa“, prenose mediji izjavu Šolca.

On je ocenio da je reč o „velikom danu“ u dosadašnjem toku pandemije, a da je Nemačka prošla dobro, u poređenju s drugim državama, kroz omikron soj virusa. Vrhunac ovog talasa je iza nas, kazao je Šolc.

Plan u tri tačke predviđa ukidanje restrikcija u fazama za privatna okupljanja, prodavnice, restorane i hotele. Od 20. marta biće, međutim, i dalje potrebno nošenje zaštitne maske i preventivno održavanje fizičke distance.

Šolc je podsetio da je njegova vlada za obaveznu vakcinaciju, mada se suočava sa protivljenjem u Bundestagu, prenosi RSE.

„Obavezna vakcinacija je mera koja je potrebna za iduću jesen i zimu“, istakao je Šolc, podsetivši da olakšavanje mera ide ruku pod ruku sa proširenim programom imunizacije.

Upozorio je da pandemija nije gotova „i moguće je da je novi soj tu iza ćoška, da nam ponudi nove izazove“, te da „moramo biti u stanju da se zaštitimo“.

BONUS VIDEO: Karambol u Nemačkoj: Pijani vozač prošao kroz crveno, udario u 31 automobil