Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Nemačkom tržištu rada, koje se suočava s velikim nedostatkom kvalifikovane radne snage u svim privrednim granama, potrebno je još pola miliona ljudi, a udruženja poslodavaca zahtevaju pojačano doseljavanje radnika, saopštava Institut nemačke privrede (IW) iz Kelna.

U Nemačkoj je od jula prošle do jula ove godine na tržištu rada nedostajalo više od pola miliona kvalifikovanih radnika, pokazala je studija tog instituta.

Registrovana su ukupno 537.923 nepopunjena radna mesta, a najviše problema sa zapošljavanjem stručne radne snage u proteklih 12 meseci bilo je u sektoru socijalnog rada.

U oblasti socijalnog rada nije popunjeno 20.578 radnih mesta – što je novi rekord, tvrde u IW.

„Radi se o stručnoj radnoj snazi koja nedostaje u socijalnom radu u školama, radu s mladima, decom i u staračkim domovima ili kod savetovanja zavisnika – dakle, na svim onim područjima gde je za rešavanje socijalnih problema potrebna ljudska podrška“, navode autori studije Helen Hikman i Filic Koneberg.

Približan nedostatak stručnih radnika primećen je i u sektoru u kojem rade vaspitačice i vaspitači gde je nepopunjeno 20.500 radnih mesta.

„U tom sektoru se radi o rekordnoj vrednosti. U staračkim domovima nedostaje 8.279 negovatelja, traže se i 16.974 elektrotehničara, a u sektoru zdravstva, odnosno nege bolesnika, potrebno je još 16.839 radnika“, navodi se u studiji.

Sve je komplikovanije naći stručnu radnu snagu i sanitarnim firmama, odnosno preduzećima koja se bave sistemima grejanja ili održavanjem klima-uređaja, njima nedostaje 14.013 radnika. Nemačke kompanije traže 13.638 informatičara, 12.060 fizioterapeuta, nedostaje i 11.771 tehničar za održavanje motornih vozila, kao i 10.562 profesionalna vozača, prenosi danas Dojče Vele na srpskom.

Institut iz Kelna predviđa dodatno zaoštravanje situacije sa manjkom vozača na tržištu rada, uzimajući u obzir „da su vozači natprosečno stari i s obzirom na to da nedostaje pomladak“.

Predsednik udruženja poslodavaca iz metaloprerađivačke industrije Štefan Volf se zbog nestašice stručne radne snage zalaže za usvajanje novog zakona o doseljavanju.

„Potreban nam je zakon o doseljavanju kakav ima Kanada. Doseljenicima se mora obezbediti dugoročno pravo ostanka u Nemačkoj“, zaključio je Volf.

***

BONUS VIDEO: Drama u Nemačkoj: Naoružani napadač ušao u školu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare