Nemacka koronavirus
Koronavirus u Nemačkoj Foto:EPA-EFE/FILIP SINGER

Prema nacrtu predloga Ministarstva zdravlja, Nemačka razmatra skraćivanje perioda obavezne samoizolacije zbog koronavirusa na pet, odosno sedam dana, usled straha da bi ključne službe u zemlji mogle da prestanu sa radom. Trenutni period obavezne izolacije je 14 dana i on važi za sve.

Prema nacrtu predloga, radnici u ključnim sektorima, medicinski ili radnici u energetskom sektoru, mogli bi da izađu iz obaveznog karantina posle pet dana, pod uslovom da PCR test na koronavirus bude negativan, prenosi agencija Rojters.

Kako se navodi, trenutni period obavezne izolacije je 14 dana i on važi za sve.

Takođe, kako se navodi u nacrtu dokumenta, za opštu populaciju, period izolacije bi se smanjio na sedam dana sa negativnim PCR testom.

Institut za infektivne bolesti Robert Koh registrovao je danas 58.912 novih infekcija i 346 smrtnih ishoda, što je 47 odsto više u odnosu na isti dan pre nedelju dana.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da omikron soj uzrokuje četvrtinu svih novih slucajeva u Nemačkoj, kao i da će verovatno postati dominantan soj za nekoliko dana.

Nemačka ima nisku stopu vakcinacije u poređenju sa nekim drugim zapadnoevropskim zemljama, 71,3 odsto stanovništva je upotpunosti vakcinisano, a 39,3 odsto je primilo buster dozu vakcine.

BONUS VIDEO: Vakcinacija u Zagrebu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar