Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Nemački istražni organi obavljaju pretres u poslovnom prostoru Fijat Krajslera (FCA) i kompanije CNH Industrijal u okviru međunarodne istrage vezane za prevare o emisijama štetnih gasova iz vozila, javlja Rojters.

Cilj istrage je, dodaje britanska agencija, otkrivanje ilegalnog softvera u motorima za lažiranje podataka o emisiji gasova koji se možda koristi u vozilima FCA – Fijatu, Alfa Romeu i Džipu, kao i u kamionima Iveco kompanije CNH Indastrijal.

Tužilaštvo u Franfurtu je saopštilo danas da su istrage koje se sprovode u Nemačkoj, Italiji i Švajcarskoj fokusirane na pojedince u jednoj međunarodnoj automobilskoj kompaniji i jednom međunarodnom proizvođaču komercijalnih vozila, ali nije imenovalo kompanije o kojima je reč.

Portparol FCA je, međutim, izjavio da su istražitelji posetili jedan broj poslovnih prostorija ove grupacije u Evropi uz zahtev sudija da im se pomogne u istrazi u Nemačkoj, dodajući da kompanija u potpunosti sarađuje sa vlastima.

Kompanija CNH Indastrijal je poslala imejlom saopštenje slične sadržine u kojem je potvrdila da su nemački inspektori posetili jedan broj njenih kancelarija u Evropi po nalogu nemačkih sudija i da u potpunosti sarađuje sa vlastima.

FCA i CNH Indastrijal su pod kontrolom holding kompanije Eksor, čiji je vlasnik italijanska porodica Anjeli.

Frankfurtsko tužilaštvo tvrdi da je potencijalno ilegalan softver otkriven u Multidžet motorima od 1,3 litra i 1,6 litara koji se koriste za vozila Alfa Romeo, DŽip i Fijat, kao i u komercijalnim dizel motorima koji se koriste za teretna vozila Iveco i Fijat, navodi Rojters.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare