Foto:printscreen/youtube/Алексей Навальный

Nemačka je predala Rusiji transkripte intervjua sa ruskim opozicionim političarem Aleksejem Navaljnim u sklopu istrage Moskve o navodnom trovanju Navaljnog, saopštio je portparol nemačkog Ministarstva pravde i zatražio da se sprovede temeljna istraga.

Iz ministarstva su poručili da Rusija sada ima sve informacije potrebne za sprovođenje krivične istrage o navodnom trovanju Navaljnog u avgustu prošle godine, uključujući uzorke krvi i tkiva.

„Ovaj zločin mora da se reši u Rusiji. To zahteva sprovođenje istraga srazmernih ozbiljnosti ovog zločina“, rekao je portparol nemačkog ministarstva.

Berlinski tužioci razgovarali su sa Navaljnim koji je, kako se navodi u saopštenju ministarstva, dao „opsežne odgovore“ na pitanja, koja je predala kancelarija ruskog generalnog tužilaštva.

Navaljni je ranije najavio da planira da se vrati u nedelju u Rusiju, što bi bio njegov prvi povratak u zemlju otkako je navodno otrovan u avgustu i prebačen na lečenje u Nemačku.

Odmah nakon ove najave, moskovska Federalna služba za izvršenje kazni je saopštila da će Navaljni biti u pritvoru u Rusiji sve do odluke suda, koji će razmotriti zamenu njegove uslovne kazne zatvorskom.

Kako navodi Federalna služba, Navaljni je tokom protekle godine “sistematski i više puta prekršio uslove uslovne kazne i najmanje šest puta se nije odazvao sudskom pozivu”.

Podsetimo, Navaljni ima dve uslovne kazne po pet godina u slučajevima “Kirovlesa” i “Iv Roše”. Prvi slučaj je povezan sa proneverom više od 16 miliona rubalja, a drugi za proneveru više od 30 miliona rubalja.

Inače, Rusija je negirala optužbe Navaljnog da je umešana u njegovo trovanje u avgustu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar