Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Nemačka i Francuska napustile su pregovore o reformi Svetske zdravstvene organizacije zbog pokušaja SAD da vode glavnu reč u pregovorima, iako je Vašington ranije odlučio da Amerika napusti tu organizaciju.

Njihov potez udarac je američkom predsedniku Donaldu Trampu jer se Vašington, trenutno predsedavajući G7, nadao da će u septembru objaviti zajednički plan za reformu SZO, dva meseca pre američkih predsedničkih izbora.

Sjedinjene Države su u julu obavestile da će napustiti SZO za godinu dana, nakon što je Tramp optužio tu organizaciju da je previše bliska sa Kinom i da loše upravlja pandemijom koronavirusa, što je SZO odbacila.

„Niko ne želi biti uvučen u reformski proces i dobiti za to nacrt od zemlje koja je sama upravo napustila SZO“, rekao je jedan visoki evropski zvaničnik, učesnik pregovora.

Na pitanje da potvrde odluku Pariza i Berlina, portparoli vlada Nemačke, Francuske, Britanije i Italije nisu imali komentare.

U međuvremenu, francusko ministarstvo zdravlja je saopštilo: „Sjedinjene Države ne bi smele biti predvodnik u reformi SZO nakon što su objavile da nameravaju da napuste tu organizaciju“, prenose agencije.

(Izvor: FoNet)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare