Foto: EPA/VASSIL DONEV

Nemačko tužilaštvo saopštilo je da je podiglo optužnicu za agitaciju i govor mržnje protiv policijskog zvaničnika osumnjičenog da je "delio" fotografije nacističkog vođe Adolfa Hitlera i snimke na kojima je iskazano neprijateljstvo prema muslimanima, te posedovao ilegalno oružje i eksploziv.

Pročitajte još:

Osumnjičeni, koji je radio u sedištu policije u Vizbadenu, fotografije nacističkog vođe razmenio je sa tridesetak drugih lica, uključujući policijske službenike, putem aplikacije Vacap.

Nemačka policija i bezbednosne agencije suočavaju se sa optužbama da ne čine dovoljno na otkrivanju potencijalno nasilnih nacionalista u svojim redovima.

U izveštaju nemačke obaveštajne agencije, objavljenom prošle godine, navodi se da manje od jedan odsto pripadnika policije, bezbednosnih agencija i vojske gaji simpatije prema krajnjoj desnici.

Foto:EPA-EFE/SEM VAN DER WAL

„Osumnjičeni je delio slike Hitlera u uniformi i sa ispruženom rukom, te prikaze neprijateljstva prema ljudima tamne boje kože i muslimanima“, rekla je tužilac iz Frankfurta Nađa Nisen.

Prema njenim rečima, osumnjičeni je delio snimke krajem 2018. godine, dok je tokom pretrage njegovog stana pronađeno vatreno oružje, teško naoružanje i eksploziv.

Brat osumnjičenog koji je, takođe, pripadnik policije, dobrovoljno je napustio službu i protiv njega će u aprilu početi sudski proces prema optužbama da je razmenjivao protivzakonite simbole, te ilegalno posedovao naoružanje i obavljao razmenu tajnih policijskih podataka sa civilima.

BONUS VIDEO:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar