Foto: EPA-EFE/OMER MESSINGER

Vlada Nemačke trebalo bi danas da razmotri mogućnost ublažavanja mera uvedenih u borbi protiv korona virusa.

Zvaničnici tvrde da je zatvaranje škola i mnogih fabrika, prodavnica i restorana tokom prošlog meseca dalo rezultate u borbi protiv epidemije i da su nemačke bolnice dobro opremljene za lečenje pacijenata zaraženih korona virusom.

Međutim, oni su takođe upozorili da je dug put do normalizacije života u ovoj zemlji.

U Nemačkoj je za danas najavljen razgovor između kancelarke, njenog kabineta i guvernera saveznih država o tome da li se mere u borbi protiv epidemije mogu ublažiti i na koji način, ukoliko je to moguće.

Iz Instituta Robert Koh upozoravaju da je još rano za ublažavanje mera i da je i dalje visok broj novozaraženih svakog dana, iako polako dolazi do usporavanja širenja epidemije.

Direktor ovog instituta Lotar Viler navodi da jedna zaražena osoba u Nemačkoj zarazi oko 1,2 drugih osoba i da oni žele da ovaj broj bude manji od jedan.

Uoči današnjeg sastanka dogovorene su neke osnove, tvrdi dnevnik „Bild“.

Tako će obaveza na socijalno distanciranje i zabrana ulaska u Nemačku ostati na snazi do 3.maja.

Male radnje, do 400 kvadrata veličine, slično kao I u Austriji, trebalo bi prve da dobiju dozvolu da otvore svoja vrata za kupce.

Dnevni boravak za đake, škole I univerziteti do 4.maja treba da ostanu zatvoreni, a potom o daljim koracima treba da odluče o daljem delovanju.

Premijer Bavarske Markus Seder usprotivio se predlogu Severne Rajne Vestfalije za skorijem otvaranju škola.

„Ja sam suzdržan u vezi škola“; poručio je lider CSU dodajući da je skeptičan i prema predlogu da se najpre osnovne škole otvore.

Seder podržava održavanje zaključnih ispita, kao što je matura, dodajući da je tu moguće organizovati zaštitne mere.

Dok Severna Rajna Vestfalija želi da škole otvore nakon završetka uskršnjeg raspusta 19.aprila, pokrajina Baden Virtenberg je za postepeno otvaranje škola od 27.aprila.

Da bi se nastavila Bundesliga najpre biće dozvoljene utakmice bez gledalaca.

I ministar zdravlja Nemačke Jens Špan se, prema „Rajniše post“, interno izjasnio za nastavak prvenstva u fudbalu, ali pod striktnim uslovima.

Špan smatra nastavak prvenstva mogućim I važnim za milione fudbalskih fanova zbog aktuelnih ograničenja u javnom životu.