Foto: Printscreen/Twitter

Nemački državljanin Danijel Rajhart uhapšen je nakon što je javno saopštio da je u Crnu Goru ušao uz mito na granici.

Njemački državljanin Danijel Rajhart (31) proteran je iz Crne Gore u četvrtak veče, nakon što je ranije tog dana u Osnovnom sudu u Ulcinju zaključio sporazum o priznanju krivice sa državnim tužiocem Farukom Resulbegovićem, saznaju “Vijesti”.

Sporazum o priznanju krivice prihvatio je sudija Osnovnog suda Gazmend Kalabrezi, nakon čega je Nemcu ukinut dva dana ranije određeni pritvor do 30 dana. On je proteran preko graničnog prelaza Božaj, preko kojeg je sa tri prijatelja i ušao, a i zabranjen mu ju ulazak u Crnu Goru pet godina.

Uhapšen je u Ulcinju 11. jula, samo nekoliko sati nakon što je javno, u kameru lokalne TV Teuta, kazao da je u Crnu Goru ušao tako što je u svoj pasoš na graničnom prelazu stavio 50 evra.

Foto:Shutterstock

Tužilaštvo ga je teretilo da je izvršio dva krivična dela – povreda ugleda Crne Gore i nepoštovanje mera Nacionalnog koordinacionog tela (NKT).

On je osuđen na jedinstvenu novčanu kaznu od 5.000 evra, koju je uplatio u korist budžeta Crne Gore.

Za ta dva krivična dela predviđena je novčana, ili kazna zatvora do godinu.

Nemac je ranije na saslušanju kod tužioca priznao dela koja mu se stavljaju na teret, izrazio kajanje i ponovio da se šalio kada je novinaru kazao da je u Crnu Goru ušao tako što je podmitio graničnog policajca.

Prema saznanjima “Vijesti”, priznao je i da su on i njegovi prijatelji svesno lagali policajce na graničnom prelazu Božaj, govoreći im da su u tranzitu i da ne planiraju da se zadržavaju u Crnoj Gori, iako su imali rezervisane apartmane u Ulcinju.

Foto: Shutterstock

Njih četvorica su dolazili iz Albanije i bio im je neophodan PCR test za ulazak u Crnu Goru, zbog epidemije koronavirusa.

Uprava policije ranije je demantovala navode Nemca da je, prilikom kontrole na granici, stavio 50 evra u pasoš i tako uspeo da uđe u Crnu Goru. Policija je istog dana, nakon što Nemca i njegove prijatelje A.I. (26) sa Kosova, sa boravkom u Republici Nemačkoj, Š.J. (22) iz Sirije, sa prebivalištem u Nemačkoj i F.F. (26) iz Republike Nemačke, lišila slobode i protiv njih podnela krivičnu prijavu zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima.

“Ova lica prilikom kontrole od strane granične policije su saopštila da kroz Crnu Goru samo prolaze u tranzitu, te da nastavljaju svoj put sa krajnjim odredištem u Republici Nemačkoj, ne izjavivši da ostaju u našoj državi na letovanju i da u Ulcinju imaju rezervisan smeštaj. Na ovaj način… su doveli u zabludu policijske službenike i počinili krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti i po nalogu nadležnog državnog tužioca, lišeni su slobode”, navela je tada policija u saopštenju.

Pročitajte još:

Nakon saslušanja, prijatelji Rajharta kažnjeni su sa po 500 evra zbog nepoštovanja mera NKT-a i proterani iz Crne Gore.

Granična policija utvrdila je da je četvorka 8. jula ušla u Crnu Goru preko graničnog prelaza Božaj. Prethodno, na graničnom prelazu Sukobin-Murićani, nije im dozvoljeno da uđu u bez prethodno urađenog PCR testa.

Oni su, prema saznanjima “Vijesti”, 5. juna avionom iz Hamburga stigli u Prištinu.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar