Foto:Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

"Vidim Zemlju… Vidim oblake… Vidim sve… I prelepo je" – to su bile prve reči Jurija Gagarina, sovjetskog kosmonauta koji je 12. aprila 1961. u svemirskoj kapsuli Vastok i načinio krug oko Zemlje za 108 minuta. Na 60. godišnjicu prekretničkog putovanja Jurija Gagarina oko Zemlje, RT objavljuje jedinstvene snimke njegovog govora sa prve godišnjice ovog leta - obnovljen i obojen upotrebom savremenih tehnologija neuronskih mreža.

„Zahvalan sam onima koji su uložili svoja srca, duše, veštine i trud da ispune ovu veliku misiju“, rekao je Gagarin u govoru koji je sovjetska televizija prvi put emitovala davne 1962. godine, tačno godinu dana nakon što je postao prvi čovek ikada da leti u svemiru.

POGLEDAJTE JOŠ:

Prvi sovjetski kosmonaut izrazio je divljenje sovjetskim naučnicima i inženjerima koji su mu omogućili let nazivajući ih „čudotvorcima“. Ipak, podjednako je pozdravio napore drugih država u istraživanju svemira. Simbolično je pozdravio američkog astronauta Džona Glena, prvog Amerikanca koji je krenuo u orbitu oko Zemlje, i poželeo mu dobrodošlicu u međunarodnu „porodicu kosmonauta“.

„Znamo da će naša porodica kosmonauta iz godine u godinu rasti i povećavati se i da ćemo imati sve više članova“, rekao je Gagarin u govoru koji je prvobitno snimljen u crno-belom filmu od 35 milimetara.

Prvi čovek u svemiru takođe je iskoristio priliku da pošalje snažnu poruku mira, rekavši da će saradnja u svemiru između SAD-a i SSSR-a „otvoriti put za zaustavljanje teške i besmislene trke u naoružanju, kao i za usmeravanje zajedničkih napora. obe supersile ka novim naučnim otkrićima u istraživanju svemira“.

 

Njegov poduhvat je označio početak ere istraživanja kosmosa, a poginuo je sedam godina kasnije pri rutinskom letu kao probni pilot u avionu dvosedu.

Generalna skupština UN je 2011. godine proglasila 12. april za Međunarodni dan ljudskog leta u svemir.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar