Karl Nehamer Foto: EPA-EFE/DRAGAN TATIC/AUSTRIAN CHANCELLER HANDOUT

Austrijski kancelar Karl Nehamer kazao je da je sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nedaleko od Moskve bio "direktan, otvoren i težak", prenela je agencija Rojters. Ovo je bio prvi sastanak dva zvaničnika od početka ruske invazije na Ukrajinu pre više od šest sedmica.

U saopštenju posle sastanka, koji je trajao 75 minuta, Nehamer je naveo da to nije bila prijateljska poseta, i da je cilj bio da se iscrpu sve mogućnosti za okončanje konflikta, ili da se bar ostvari humanitarni napredak za ukrajinske civile.

Dodao je da je njegova najvažnija poruka Putinu bila da rat u Ukrajini mora da se okonča jer su u ratu svi gubitnici, piše Rojters.

Mada Austrija održava bliže odnose sa Rusijom od većine članica EU, ona je izrazila solidarnost sa Ukrajinom od kako je počela ruska invazija na tu zemlju 24. februara, i osudila je navodne ruske zločine.

Neutral Austrija 80 odsto svojih potreba za gasom obezbeđuje iz Rusije.

Putin, Nehamer Foto: EPA-EFE/KLIMENTYEV/SPUTNIK / BRUNA

Nehamer je u subotu posetio Ukrajinu kako bi izrazio podršku Kijevu.

On je kazao da oseća da je sastanak sa Putinom njegova obaveza „kako nijedan kamen ne bi ostao neprevrnut“ u pokušaju da se okonča rat ili ostvare humanitarna poboljšanja.

Dok je nemački kancelar Olaf Šolc pozdravio sastanak Nehamera i Putina, u Austriji su reakcije bile raznolike – od iznenađenja, skepticizma, pa do gnevne osude.

Sva dešavanja u vezi sa Ukrajinom čitatjte na našem blogu UŽIVO.

***

BONUS VIDEO: Anketa sa ulica ukrajinskih sela i rovova o razgovorima Putina i Bajdena 

Komentari

Svi komentari (0)