U Sarajevu već danima bukte protesti zbog odluke o izmenama Izbornog zakona i Ustava koje je najavio visoki predstavnik Evropske unije Kristijan Šmit. Građani poručuju da Šmit bez njihove saglasnosti ne može da iskoristi bonska ovlašćenja i izmeni zakon koji je već usvojen, ali čelnici EU jasno poručuju da će podržati visokog predstavnika kakvu god odluku da donese.

Dokument o izmenama izbornog zakonodavstva i dela Ustava Federacije BiH izazvao je oštre osude političkih partija iz Sarajeva, jer se, prema njihovim tvrdnjama, predviđa cementiranje etničkih podela u Bosni i Hercegovini.

Prema Ustavu BiH, u Predsedništvo se biraju tri člana – Bošnjak i Hrvat iz Federacije BiH i Srbin iz entiteta Republika Srpska. Ovo je odrednica koja onemogućuje Jevrejima, Romima i ostalima mogućnost kandidovanja i biranja za članove Predsedništva, delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH u kom u tri kluba sedi po pet Bošnjaka, Hrvata i Srba.

Foto: I. L./Klix.ba

Istovremeno, Bošnjaci i Hrvati iz entiteta Republika Srpska, kao ni Srbi iz entiteta Federacija BiH ne mogu da se kandiduju ili delegiraju na te pozicije.

Zbog ovakvog izbornog zakonodavstva, Evropski sud za ljudska prava doneo je četiri presude protiv BiH, a Ustavni sud BiH jednu presudu.

Hrvatska demokratska zajednica smatra da je kod izmena Izbornog zakona BiH bitno da jedan od izabranih članova Predsedništva bude izabran većinom glasova Hrvata.

„Ne bez nas Šmite“

Kada su navodi o pomenutim izmenama dospeli u javnost, to je izazvalo burnu reakciju građana koji traže da budu uključeni u donošenje takvih odluka, kao i da imaju mogućnost da sami biraju svoje predstavnike.

Oni se već nekoliko dana okupljaju ispred kancelarije visokog predstavnika Kristijana Šmita i zahtevaju da im se on obrati. Građani su takođe postavili zahtev da se zvanično oglase Ambasade SAD i Velike Britanije.

Foto: I. L./Klix.ba

“Mi ćemo braniti građansku BiH, demokratsku. Mi želimo da verujemo da će visoki predstavnik postupiti razumno i odgovorno. Ukoliko ne uvaži glas građana mi ćemo braniti naša prava. Današnji skup je poruka celom svetu. Ne sam Šmite, ne bez građana BiH“, poručili su oni visokom predstavniku.

Predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović u svom kratkom obraćanju pozvao je visokog predstavnika da ne menja u ovom trenutku Ustav i Izborni zakon.

„Neka se čuje glas Bosne i Hercegovine“, poručio je Džaferović.

Na transparentima koji su postavljeni ispisane su parole „Stop diplomatskoj agresiji Hrvatske na ustroj BiH“, „Bundestag je rekao svoje, zašto želite rat gospodine Šmit“, „Ako treba puškama ćemo je opet braniti“.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Podržaćemo Šmita“

Povodom najave visokog predstavnika Kristijana Šmita da bi mogao da nametne izmene Izbornog zakona i Ustava Federacije, portparol američkog Stejt department je naveo da će nemački diplomata „izabrati hoće li, kada i kako koristiti“ ta ovlašćenja.

„U ovom trenutku nećemo komentarisati potencijalne reforme koje se navode u medijima. Ponavljamo, odluka o korišćenju ‘bonskih ovlašćenja’ isključiva je nadležnost Kancelarije Visokog predstavnika (OHR)“, istakli su iz Stejt departmenta.

Kancelarija visokog predstavnika do sada nije zvanično potvrdila da li će i kada Šmit nametnuti izmene, čiji je cilj onemogućavanje blokade funkcionisanja BiH.

BONUS VIDEO Protest u Bosni zbog poskupljenja

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare