Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Vodeći ruski opozicionar Aleksej Navaljni, osuđen za prevaru i nepoštovanje suda, potvrdio je danas da je prebačen u drugi zatvor i stavljen u karantin.

Navaljni je na aplikaciji Telegram napisao da je premešten u zatvor sa maksimalnim obezbeđenjem, u selu Melehovo u Vladimirskoj oblasti, oko 250 kilometara istočno od Moskve.

Najpoznatiji protivnik ruskog predsednika Vladimira Putina do sada je bio u kaznenoj koloniji u mestu Pokrov u Vladimirskoj oblasti, poznatoj po izrazito strogim pravilima za zatvorenike.

Navaljni (46) je naveo da je sada u „strogom režimu“ i u karantinu, ne navodeći zašto ni u kakvim je uslovima.

On je uhapšen u januaru 2021. godine po povratku iz Nemačke, gde se pet meseci oporavljao od trovanja nervnim agensom za koje optužuje Kremlj. Osuđen je na dve i po godine zatvora zbog navodnog kršenja uslovne slobode dok je bio van Rusije.

U martu 2022. godine, Navaljni je osuđen na devet godina zatvora, za prevaru i nepoštovanje suda, što on opisuje kao politički motivisan pokušaj ruskih vlasti da ga drže iza rešetaka što je duže moguće.

Nova presuda protiv Navaljnog doneta je u vreme oštrog obračuna Kremlja sa njegovim pristalicama, drugim opozicionim aktivistima i nezavisnim novinarima.

***

Bonus video: Navaljni – Kamenčić u Putinovoj cipeli

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)