Foto: Tanjug/Marton Kovacs/Hungarian Cave Rescue Service via AP

Američki speleolog Mark Diki koji je ostao zarobljen na više od 1.000 metara ispod zemlje u južnoj Turskoj stigao je danas na oko 180 metara od površine zemlje i očekuje se da će biti spasen do sutra ujutru.

“Ne mogu da kažem tačno vreme kada će on izaći iz pećine, ali pretpostavljam da će to biti noćas ili sutra ujutru, ako sve bude kako treba“, rekao je koordinator Komisije za spasavanje iz pećina Tulga Sener, a prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/CNSAS Via AP

Speleološka organizacija Turske saopštila je na mreži X da je Diki trenutno na oko 180 metara ispod ulaza u pećinu i da će se tu odmoriti pre nego što nastavi dalje.

Foto: Tanjug/AP Photo/Khalil Hamra

Sener je istakao da je Dikijevo zdravstveno stanje dobro, ali da nije u stranju da se hrani na usta, pa umesto toga hranljive materije unosi intravenoznim putem.

PROČITAJTE JOŠ:

Diki (40) je bio u međunarodnoj istraživačkoj ekspediciji u pećini Morca u planinama Taurus u turskoj provinciji Mersin, kada je navodno počeo da pati od gastrointestinalnog krvarenja na dubini od 1.040 metara.

Foto: Tanjug/AP Photo/Khalil Hamra

Više od 150 spasilaca iz Turske i drugih zemalja danima radi na njegovom spasavanju iz treće najdublje pećine u Turskoj.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar