Foto:Shutterstock

Ubrizgavanjem proteina u telo možda bi mogla da se zaustavi infekcija koronavirusom kod ljudi, pokazuje istraživanje naučnika sa Univerziteta u Lesteru.

Naučnici veruju da virus koji izaziva Covid-19 ulazi u telo preko receptora na površini ćelija u disajnim putevima, poznatim kao ACE-2 receptori. Oni predstavljaju neku vrstu prolaza za krv, a preko njih se širi i infekcija, prema naučnim timu iz Lestera, piše Dejli mejl. Oni sada žele da ljudima ubrizgaju lažne receptore za koje će se virus zakačiti umesto za plućno tkivo.

Tim istraživača sa Univerziteta u Lesteru radi na razvoju proteina koji imitiraju ACE-2 receptore, ali imaju još veću snagu da privuku čestice virusa. Protein bi, u teoriji, mogao da namami virus i spreči da se on proširi dalje u telu. Na taj način sprečilo bi se i razvijanje simptoma Covida-19. Ovaj pristup naučni tim je opisao kao „nadu u borbi protiv užasne pandemije“.

Sa druge strane, neki naučnici pokušavaju da iz ljudskog organizma uklone receptore ACE-2 kako bi praktično zatvorili vrata koronavirusu preko kojih on ulazi u telo, ali bi njihovo uklanjanje moglo da ima ozbiljne posledice.

„Stvaranjem atraktivnog proteina za koji će se virus vezati nastojimo da blokiramo sposobnost virusa da inficira ćelije, ali da istovremeno zaštitimo funkciju površinskih ćelijskih receptora“, objasnio je profesor Nik Brindl sa Univerziteta u Lesteru.

Kada se virus veže za receptora na plućima i drugom tkivu, lako se množi i širi kroz telo, ali ako pristup tima iz Lestera uspe, moguće je da ćemo moći da sprečimo dalje širenje ove smrtonosne bolesti prvenstveno prevencijom.

Foto:Shutterstock

 

ACE-2 receptori nalaze se na površini ćelija u čitavom ljudskom telu, ali se pretpostavlja da koronavirus napada upravo one u plućima i disajnim putevima. Ovi receptori inače – mada pozicionirani na drugim mestima u telu – služe da regulišu srčani pritisak tako što kontrolišu enzime povezane sa srcem i krvotokom, ali se o njihovoj funciji u plućnom tkivu malo zna.

Koronavirusu su receptori neophodni da bi dospeo u ljudsko telo, prema pisanju nemačkih naučnika za magazin „Cell“ u martu, prenosi Dejli mejl. Ovi receptori igrali su važnu ulogu i u širenju SARS-a, najsrodnijeg virusa nove korone, sudeći prema istraživanjima tokom epidemije 2002. godine.

Otkada je otkriveno da su ACE-2 receptori ulazna tačka za virus, naučnici pokušavaju da pronađu način da upravo uz pomoć samih receptora virus i zaustave. Postoji nekoliko načina.

Pročitaj i:

Istraživači sa lesterskog univerziteta pokušavaju da zbune virus tako što u organizam ubrizgavaju mamce u obliku proteina. Naučnici sa švedskog Instituta Karolinska i Univerziteta Britanske Kolumbije u Kanadi već su ostvarili zapažene rezultate koristeći ovaj pristip.

Taj tim je u ljudske ćelije – u laboratorijskim uslovima – dodao mofifikovani oblik ACE-2 receptora nazvan hrsACE2. Tako je sprečeno umnožavanje virusa u ranoj fazi tako što su ubrizgani receptori „hvatali“ virus i blokirali mu put do ćelija koje inače napada.

Istraživanje objavljeno  u magazinu Cell pokazalo je da je hrsACE-2 zaustavio rast virusa SARS-CoV-2 i smanjio faktor širenja.

„Verujemo da dodavanje kopije enzima, hrsACE2, namami virus da se veže za tu kopiju umesto za ćelije u tkivu“, naveo je autor istraživanja profesor Ali Mirazimi.“Tako virus ne uspeva da inficira ćelije na istom nivou i trebalo bi da u krajnjoj instanci vodi do smanjenog rasta virusa u plućima i drugim organima.“