Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Međunarodna grupa naučnika na čelu sa dr Peterom Forsterom sa Univerziteta u Kembridžu, tvrdi da postoje tri glavne varijante novog korona virusa - A, B i C, objavljeno je u časopisu Proceeding of the National Academy of Sciences (PNAS).

Do tog zaključka naučnici su došli analizom genoma korona virusa uzetih iz uzoraka 160 pacijenata iz celog sveta u razdoblju između 24. decembra prošle godine i 4. marta ove godine.

Varijanta A genetski je najsličnija korona virusima nađenim kod šišmiša i pangolina ili ljuskavaca.

Ta se varijanta smatra “korenom epidemije Covida-19”, ali nije bila prevladavajuća u Vuhanu, kineskoj oblasti gde se virus prvi put pojavio.

Veliki broj slučajeva korona virusa varijante A pronađen je kod pacijenata iz SAD i Australije.

U Vuhanu je kod pacijenata dominirala varijanta B korona virusa koji se razvio iz varijante A (mutacijom dvaju gena).

Varijanta B prevladava kod pacijenata u istočnoj Aziji.

Varijanta C je glavni evropski tip koji je prisutan kod ranih bolesnika iz Francuske, Italije, Švedske i Engleske.

Ta varijanta koronavirusa “kći” je varijante B I zapažena je kod pacijenata u Hong Kongu, Južnoj Koreji i Singapuru, odakle se proširila do Evrope.

“Većina slučajeva iz Vuhana su B varijanta iz koje se kasnije razvila varijanta C te proširila na početku kroz Singapur”, rekao je Forster za Dejli Mejl, preneo je zagrebački Jutarnji list.

Forster smatra da varijanta C nije mutirala, ali naglašava da to ipak treba uzeti s oprezom jer se takvo razmišljanje zasniva na malom uzorku.

Analiza britanskih naučnika u PNAS-u takođe sugeriše da je jedan od najranijih proboja virusa SARS-CoV-2 u Italiju došao kroz prvu dokumentovanu nemačku infekciju 27. januara I da je još jedan rani italijanski put infekcije povezan s klasterom pacijenata u Singapuru.

Dok je varijanta C dominirala u Evropi prvih sedmica širenja širenja Covida-19, novije analize Forsterova tima pokazuju da se Starim kontinentom sada sve brže širi varijanta B.

Forsterov tim analizirao je 1.000 uzoraka uzetih do kraja marta, ali ta studija još nije prošla recenziju.

Preliminarni rezultati ukazuju na to da varijanta B korona virusa sada dominira u Velikoj Britaniji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji i Holandiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar