Foto: EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI POLAND OUT

Uređaji postavljeni na plafone koji emituju bezbedni oblik ultraljubičastog zračenja mogu biti vrlo uspešni u uništavanju koronavirusa u vazduhu, pokazalo je istraživanje univerziteta Kolumbija.

„Vrlo malo zračenja dalekim ultraljubičastim svetlom uništilo je više od 99,9 odsto virusa izloženih njegovom delovanju“, rekao je voditelj istraživanja dr Dejvid Brener.

Naučnici su čestice koronavirusa u sitnim kapljicama raspršili vazduhom ispred izvora dalekog ultraljubičastog svetla i potom ih prikupili kako bi ih testirali i videli koliko ih je još aktivno, piše Jutarnji list.

Prema rezultatima studije objavljenima u ‘Scientific Reports’ naučnici su koristili koronavirus koji izaziva običnu prehladu.

„U naknadnim studijama, koje traju, utvrdili smo da je koronavirus, koji izaziva Covid-19, uništen na isti način dalekim ultraljubičastim svetlom“, kaže Brener.

Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Ideja je da se u javnim prostorima postave plafoni sa izvorima dalekog ultraljubičastog svetla gde bi stalno uništavali mikrobe, a među njima i virus koji izaziva Covid-19, te se tako ograniči širenje virusa“, kaže Brener dodajući da proizvođači izvora dalekog ultraljubičastog svetla već pripremaju njihovu proizvodnju.

„Na daleko ultraljubičasto svetlo ne gledamo kao na alternativu maskama i merama socijalnog distanciranja“, ističe Brener.

„Na to gledamo kao na dodatno oružje koje možemo koristiti u borbi protiv Covida-19“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare