Foto: Shutterstock

Najveći pojedinačni hakerski "ransomver" napad (blokada kompjuterskih sistema dok se ne plati otkupnina) i dalje traje, a pojavili su se detalji o tome kako je za to odgovorna banda, povezana s Rusijom, probila zaštitu kompanije čiji je softver koristi mnogo drugih kompanija, i tako postigla cilj. U suštini, kriminalci su koristili alat koji pomaže u zaštiti od "malvera" (zlonamernog softvera) da bi ga masovno proširili.

Jedna podružnica zloglasne bande „REvil“, najpoznatija po iznuđivanju 11 miliona dolara od medjunarodnog prerađivača mesa JBS ovog proleća, zarazila je u petak kompjutere hiljade žrtava u bar 17 zemalja, uglavnom putem firmi koje daljinski upravljaju IT infrastrukturom za više klijenata, rekli su istraživači sajber bezbednosti.

„REvil“ je od svakog prvobitno zahtevao otkupnine do pet miliona dolara, ali prošle noći je objavio da će univerzalni softverski ključ za dešifrovanje koji će osloboditi sve pogođene mašine, dati u zamenu za ukupno 70 miliona dolara u kripto valuti. Nije jasno od koga se očekuje da to plati.

Švedska je možda najviše pogođena napadom ili je barem to najtransparentnije objavila. Njen ministar odbrane Peter Hultkvist proglasio je danas to „ozbiljnim napadom na osnovne funkcije švedskog društva“.

„To pokazuje koliko je sistem krhak što se tiče IT sigurnosti i da morate neprestano raditi na razvijanju sposobnosti odbrane“, rekao je on.

Većina švedskog lanca prehrambenih proizvoda „Coop’s“ sa 800 prodavnica bila je zatvorena čitav vikend jer je njihov dobavljač softvera za kase bio pogodjen napadom. Radnje su zatvorene i danas. Pogođeni su i švedski lanac apoteka, lanac benzinskih pumpi, državna železnica i javni emiter SVT.

Pogođen je širok spektar preduzeća i javnih službi, uključujući finansijske usluge, putovanja i razonodu i javni sektor, mada svega nekoliko velikih kompanija, izvestila je kompanija za kibernetičku sigurnost „Sophos“. Firma za kibernetičku zaštitu ESET identifikovala je žrtve uključujući Veliku britaniju, Južnu Afriku, Kanadu, Argentinu, Meksiko, Indoneziju, Novi Zeland i Keniju.

Kriminalci-otmičari infiltriraju se u mreže i seju „malver“ koji ih osakaćuje kodirajući sve njihove podatke čime postaju neupitrebljivi. Žrtve dobijaju ključ dekodera tek kada plate.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram