Foto: TANJUG/ FOTO STA/ ROSANA RIJAVEC

Spasavanje tročlane porodice i dva vodiča iz slovenačke Križne jame koji od subote popodne ne mogu da se vrate zbog visokog vodostaja, najverovatnije se neće se nastaviti pre ponedeljka kada će se opet proceniti situacija.

Oko 14 časova pet ronilaca odnelo je zatočenima dodatne zalihe hrane i suve odeće, prenosi Delo. Visoki vodostaj i dalje ne dozvoljava evakuaciju pet osoba iz svetski poznate vodene kraške pećine u Sloveniji.

Još uvek nema jasnog odgovora kada će biti moguća akcija spasavanja. Budući da spasioci ne žele da rizikuju spasavanje sa ronilačkom opremom, čekanje može potrajati nekoliko dana kada bi nivo vode mogao dovoljno da opadne.

Spasioci upozoravaju da podaci nadležnih institucija ukazuju na blagi porast nivoa vode. Voda se u pećinu sliva i iz Hrvatske, gde trenutno još ima aktivnih padavina.

Sandi Ćurk, komandant Regionalnog štaba Civilne zaštite za Notranjsku, rekao je da u ovim uslovima, čak i ako voda počne da se povlači, evakuacije iz slovenačke pećine u kojoj je zarobljeno pet osoba neće biti najmanje do sutra ujutru.

Oni će sačekati dok evakuacija ne bude mogla da se nastavi na bezbedan i zdrav način.

Iako je tokom dana voda malo opala, zbog kiše je ponovo porasla. Ćurk je, međutim, dodao da su ljudima u pećini donete dodatne količine hrane, tople odeće i energenata za osvetljenje i grejanje.

„Stanje vode je isto kao i ceo dan, minimalan je pad“, objasnio je Sandi Ćurk u emisiji 24UR oko 19.30. On je rekao da je voda već bila na ovom, nižem nivou, ali je onda ponovo porasla zbog padavina.

„Pod ovim uslovima, čak i ako voda počne da se povlači, evakuacije iz pećine neće biti najmanje do sutra“, rekao je on i objasnio da će evakuacija krenuti kada budu imali „sva profesionalna i lična uverenja da je svih petoro pogođenih ljudi mogu biti evakuisani iz pećine na bezbedan i zdrav način“.

„Moramo biti svesni da su ovo ekstremni uslovi za spasavanje i ronjenje. Voda je temperature 6 stepeni, vidljivost je tri do pet centimetara, a podzemna voda je ogroman protok“, objasnio je on.

Načelnik Spasilačke službe Križne jame Valter Zakrajšek blagi pad vodostaja očekuje u noćnim satima što ipak neće biti dovoljno za spasavanje.

Nadležni su u subotu oko 17 časova obavešteni da je pet osoba ostalo zarobljeno u pećini, a spasioci opisuju intervenciju kao najtežu do sada u Križnoj jami.

Prvim roniocima trebalo je oko tri sata da dođu do zarobljenih.

Tročlana porodica i dva vodiča nalaze se na čak 2.400 metara od ulaza u pećinu, dobrog su stanja i sa njima je uspostavljena komunikacija. Svi su punoletni, starosti od 22 do 58 godina.

Križna jama je sistem pećina duži od osam kilometara, sa više podzemnih jezera a može se obići samo čamcem.

***

BONUS VIDEO – Šef civilne zaštite o spašavanju iz Križne jame

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar