Foto:NASA

Juče je svetlost dana ugledao niz fotografija u boji koje je snimio NASA-in svemirski teleskop Džejms Veb (JWST). Među njima najznačajnije su dve potpuno nove fotografije Jupitera.

Fascinantne fotografije snimljene su teleskopom Džejms Veb dok je bio na testiranju. Na njima se vide Jupiterovi prstenovi kao i njegova tri meseca – Evropa, Teba i Metis. Takođe se može videti senka Evrope na fotografiji označenoj kao F212N, odmah pored Velike crvene pege.

Pročitajte još:

Inače, velika crvena pega dugotrajni je olujni sistem koji se nalazi 22 stepena južno od Jupiterovog ekvatora, a proizvodi vetar brzine do 432 kilometara na sat.

Za ove fotografije korišćena je infracrvena kamera (NIRCam), koja koristi više filtera za isticanje posebnih talasnih dužina svetlosti.

NASA je odabrala devet meta za testiranje sposobnosti teleskopa da prati objekte koji se brzo kreću.

Jupiter je bio najsporija meta, a svi testovi su bili uspešni. Ove fotografije takođe pokazuju da je teleskop sposoban da snima detalje poput prstenova i meseca oko svetlih planeta.

U izveštaju o puštanju u rad piše da je svemirski teleskop Džejms Veb zamišljen kao aparat koji će uticati na temeljne pomake u našem razumevanju nastanka i evolucije galaksija, zvezda i planetarnih sistema“.

Teleskop koštao 10 milijardi dolara

Objava fotografija označava početak naučnog rada s Vebom, najvećim i najmoćnijim teleskopom lansiranim u svemir. Teleskop Džejms Veb lansiran je 25. decembra na iz svemirskog centra Kourou Evropske svemirske agencije u Francuskoj Gvajani.

Naučnici se nadaju da će fotografije pružiti uvid u razdoblje neposredno nakon Velikog praska pre otprilike 13.8 milijardi godina. Razvoj teleskopa je trajao 30 godina, a koštao je oko 10 milijardi dolara.

BONUS VIDEO: Rusija lansirala svemirsku raketu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram