Foto: Shutterstock

Stručnjaci američke Nase i drugih svemirskih agencija širom sveta suočili su se u aprilu sa zabrinjavajućom mogućnošću da se, kako im je saopšteno, tajanstveni asteroid, udaljen oko 55 miliona kilometara kreće prema Zemlji i za šest meseci bi trebalo da udari u nju.

POGLEDAJTE JOŠ:

Situacija je, međutim, deo vežbe koja je simulirala dolazak i pretnju od asteroida s ciljem da se američkim i međunarodnim stručnjacima pomogne da uvežbavaju mogući odgovor na takvu situaciju, navodi se u tekstu objavljenom u listu Biznis insajder.

Zaključak koji su izvukli naučnici je, da ako asteroid bude uočen tako kasno, niko ništa neće moći da učini da spreči sudar sa Zemljom.

Stručnjaci su utvrdili da nijedna postojeća tehnologija ne može da zaustavi asteroid udaljen šest meseci od Zemlje i ne postoji svemirska letelica sposobna ga skrene s putanje u tako kratkom roku.

Ako bi se asteroid poput ovog izmišljenog uputio prema Zemlji, naučnicima bi trebale godine da pronađu rešenje, a ne meseci.

Pol Kodas, rukovodilac u Nasinom Istraživačkom Centra smatra da minimum za pronalaženje rešenja i odgovora na pretnju iznosi pet godina, dok astronom s MIT Ričard Binzel, kaže da bi nam bilo potrebno najmanje 10 godina da smislimo rešenje za ovakvu pretnju iz svemira.

„Kad se suočite sa stvarnom pretnjom asteroida, vreme je najcenjenija roba“, rekao je Binzel za Biznis isajder.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar