Foto:AP Photo/Dmitri Lovetsky

Demonstranti su i danas izašli na ulice Minska i ostalih gradova Belorusije, zahtevajući odlazak predsednika Aleksandra Lukašenka nakon predsedničkih izbora koje smatraju lažiranim.

Lukašenko koji smatra demonstrante marionetama Zapada, zapretio je liderima opozicije krivičnim gonjenjem, a vodećoj opozicionoj političarki Svetlani Tihanovskoj je zaprećeno hapšenjem.

Beloruski predsednik je odbacio kritike Evropske unije vezano za predsedničke izbore 9. avgusta i poručio evropskim liderima da gledaju svoja posla.

Pročitajte još:

Lideri EU su juče odbacili zvanične rezultate izbora prema kojima je Lukašenko osvojio 80 odsto glasova, a Tihanovska 10 odsto, i izrazili solidarnost sa demonstrantima. EU je najavila sankcije beloruskim zvaničnicima odgovornim za brutalne policijske intervencije nakon izbora.

Tokom prva četiri dana protesta, policija je uhapsila gotovo 7.000 ljudi, a na stotine osoba je povređeno u intervencijama policije koja je koristila gumene metke, šok bombe i pendreke. Najmanje tri demonstranta su nastradala.

To je izazvalo bes i samo omasovilo proteste, primoravši vlasti da promene taktiku i obustave sa razbijanjem demonstracija na kojima se u nedelju okupilo 200.000 ljudi.

Međutim, policija je juče ponovo pojačala prisustvo na ulicama Minska, blokirajući pristup nekim vladinim zgradama, a policija je raspoređena i ispred najvećih fabrika u kojima radnici od ponedeljka štrajkuju.

To je veliki izazov za Lukašenka kojima su radnici glavna podrška.

U pokušaju da zaustavi širenje štrajka, Lukašenko je juče zapretio štrajkačima otkazima i naložio policiji da zaštiti rukovodstva fabrike od pritiska opozicije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare