Foto: Shutterstock

Indijska granična služba saopštila je da se na granici sa Pakistanom bori sa pretnjom od napada dronova, koji imaju veze na narko-bandama i podstiču narko-krizu u državi Pendžab, izazivajući ozbiljna bezbednosna pitanja. Zvaničnici indijskih graničnih bezbednosnih snaga (BSF) rekli su za Gardijan da su od početka godine presreli 90 dronova iz Pakistana, što je istorijski rekord i dodali da se taj broj "svakog meseca povećava". Većina dronova je nosila pošiljke opijuma i heroina, verovatno iz Avganistana, ali neki su nosili i oružje, uključujući pištolje i puške.

Dronovi, neki poznati kao heksakopteri, široki do 2,5 metara, imaju ugrađene kamere visoke rezolucije i otkriveni su čak 12 kilometara unutar granice Indije. Droga se često nosi u malim vrećama ili bocama koka-kole, piše Gardijan.

S obzirom na dugogodišnji animozitet između ove dve susedne zemlje sa nuklearnim oružjem, koje su ratovale četiri puta, indijski granični zvaničnici rekli su da sve veći broj dronova koji dolaze iz Pakistana predstavlja značajan bezbednosni rizik.

„Sve što nema legitiman ulazak u Indiju predstavlja bezbednosni izazov za nas. Osim upotrebe dronova za drogu, postoje slučajevi u kojima su bespilotne letelice ispuštale oružje. Moramo da budemo zaista veoma oprezni“, rekao je Atul Fulzele, generalni inspektor BSF-a u Pendžabu.

Krijumčarenje između Pakistana i Indije traje decenijama, od kamila i golubova pismonoša do trgovine ljudima i podzemnih cevi koje se koriste za prenošenje droge i druge robe preko strogo čuvane granice. Međutim, od kada je prvi dron primećen u Pendžabu 2019. godine, zvaničnici BSF-a su rekli da su dronovi postali „glavni modus operandi u trgovini drogom“ iz Pakistana. U nekoliko nedelja presretnuto je po pet-šest dronova.

BSF je naveo da su bespilotne letelice bile odgovorne za oko 60 odsto krijumčarenja droge u državi 2023. godine, što je značajno povećalo trgovinu i dodalo „novu dimenziju“ u zaštiti bezbednosti indijske granice.

„Nekada smo bili fokusirani samo na kopno, ali ovi napadi iz vazduha su za nas novost i veliki izazov. Ali verujem da ćemo uspeti da obuzdamo ovu pretnju dronovima do sledeće godine“, rekao je Fulzele.

U zelenim poljima pirinča u blizini pandžabskog sela Atari, dva kilometra od granice sa Pakistanom, službenici BSF-a odveli su novinare Gardijana na mesto gde je dan ranije oboren dron sa pet kilograma heroina.

„Većina dronova iz ove oblasti je zaplenjena. Ovde smo pronašli mnogo dronova i mnogo lekova. To je za nas veliki posao, ali sarađujemo sa policijom i uspevamo da uhvatimo dronove kada dođu“, rekao je jedan oficir BSF-a, pokazujući na okolne farme.

Policajac je rekao da nisu imali komunikaciju sa svojim kolegama preko granice, ali s obzirom na sve veći obim infiltracije, sumnjaju da pakistanski zvaničnici „zatvaraju oči“. Kako tehnologija dronova postaje jeftinija i pristupačnija za nabavku, problem raste. BSF navodi da je većina zaplenjenih dronova napravljena u Kini.

U drugoj oblasti, direktno uz graničnu ogradu između Indije i Pakistana, BSF je opisao prostranstvo žitnih polja kao „zonu redovnog pada dronova“.

„To se dešava u svakom seoskom području duž granice u Pendžabu, a takođe i u Radžastanu. Imamo različite metode kontrole. Ponekad ih obaramo, ponekad koristimo tehnologiju protiv bespilotnih letelica, a takođe imamo izvore koji nam daju dojave i koji su nam pomogli da identifikujemo glavne zone pada“, rekao je oficir BSF-a.

Međutim, rekli su da se bore sa sve sofisticiranijom tehnologijom. Dok su ranije dronovi često mogli biti otkriveni kroz buku ili vidljivost njihovih svetala, korišćeni su modeli koji lete i do jedan kilometar, kao i gotovo nečujni mini-dronovi, koje je mnogo teže uočiti.

Postojala je zabrinutost da će, zbog dolaska zime i vremenskih uslova koje ona sa sobom nosi, poput jake magle i time loše vidljivosti, broj dronova verovatno biti povećan.

Pročitajte još...

„Videli smo da se metode razvijaju baš kao što se razvija tehnologija dronova. Mnogi od ovih dronova imaju kamere i u vazduhu su u stanju da promene frekvenciju i pravac kako bi izbegli hvatanje ako otkriju tehnologiju protiv dronova. Ali naše metode su izuzetne i bili smo uspešni u 90 odsto slučajeva“, rekao je oficir BSF-a.

Za lokalno stanovništvo u Pendžabu, bespilotne letelice su postale noćna mora. Država se bori sa dugotrajnim problemom droge, posebno među omladinom, a porast konzumiranja i prodaje jeftinog heroina koji dolazi iz Pakistana samo dodatno povećava situaciju. U Atari, pograničnom selu, problem je toliko veliki da je osnovan specijalistički centar za bolesti zavisnosti.

Nirmal Sing, 60-godišnji penzionisani vojni oficir koji živi u blizini Atarija, opisao je kako je tri dana ranije video dron prilazi njegovim poljima.

„Mogli smo da vidimo svetla drona. Došao je blizu moje kuće i video sam da je nešto ispustio. To je bila flaša Pepsija za koju je policija kasnije otkrila da je bila puna droge. Veoma smo uplašeni. Brinemo se da se ovi dronovi neće zaustaviti na drogama. Ako počnu da šalju oružje ili eksploziv, to bi bio lak način za izazivanje nevolja“, rekao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar