Princeza Dajana, Lejdi Dajana
Foto: SVEN SIMON / AFP / Profimedia

Nekadašnji šef BBC-a Toni Hol, koji je bio na čelu radakcije te mreže u vreme snimanja i emitovanja kontroverznog intervjua s princezom Dajanom 1995. godine, podneo je ostavku na funkciju direktora Nacionalne galerije u Londonu nakon što je objavljen izveštaj kojim je kritikovana interna istraga o tom intervjuu.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Podneo sam danas ostavku na mesto direktora Nacionalne galerije“, naveo je Toni Hol, izvinjavajući se zbog „događaja od pre 25 godina“.

Prema izveštraju objavljenom u četvrtak, nepunih 25 godina nakon intervjua u kojem je prineza Dajana govorila o svom problematičnom braku, navedene su osude metoda kojima se poslužio novinar Martin Bašir (58), koristeći lažne dokumente kako bi suprugu princa Čarlsa pridobio da prihvati snimanje intervjua.

U tom intervjuu Dajana je rekla da ih je „u njenom braku troje“, što je aluzija na vezu koji je princ Čarls održavao sa Kamilom Paker Bouls, ali je priznala da je i sama imala vanbračnu aferu.

Toni Hol, koji je u vreme snimanja i emitiovanja bio na dužnosti glavnog urednika, javno se izvinio priznajući da je interna istraga iz 1996. „bila znatno ispod“ zahtevanih standarda i da je moglo biti učinjeno „mnogo više“ nakon pritužbi na ponašanje novinara Martina Bašira.

Taj izveštaj je otkrio odgovornost moćne britanske javne radiotelevizijske grupacije, a premijer Boris Džonson pozvao je upravu BBC-a da preduzeme „sve što može“ kako bi se „garantovalo da se takva situacija više nikada ne ponovi“.

„Veoma mi je žao zbog događaja od pre 25 godina i verujem da (moje) vođstvo podrazumeva preuzimanje odgovornosti“, naveo je Hol u izjavi koju je objavila svetski poznata londonska galerija iz čije uprave se povlači.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar