Makedonski političar, poslanik i predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji Ivan Stoilković kaže da je u najmanju ruku neukusno kada neo tvrdi da početak pregovora i sve ovo što se dešava proteklih dana nema veze sa identitetskim pitanjima.

„I ne samo da je neukusno, već i vređa ljudsku inteligencij. Glavni problem početka pregovora Makedonije sa EU su pitanja identiteta i ona se najdirektnije odnose na makedonski narod“, rekao je na današnjoj sednici parlamenta Ivan Stoilković, predsednik DPSM-a i poslanik koalicije „Obnova Makedonije“.

Stoilković je dodao da svako ko namerava da tvrdi drugačije osim da se predlog ne odnosi na pitanja identiteta očigledno mnogo laže, mnogo manipuliše.

Severna Makedonija Foto:Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

„Želeo bih da skinem veo i da vam predstavim nekoliko stvari koje se dešavaju u Makedoniji svaki put kada se pokrenu neka pitanja i pod velikom bukom uvek postoje neki manji problemi koji nanose ozbiljnu štetu“, rekao je Stoilković.

On je podsetio poslanike Sobranja i, kako je rekao, prisutne ekselencije da su Sjedinjene Države, i ne samo SAD, već i EU proglasile Okvirni sporazum kao jedan od dokumenata koji je veoma važan i možda presudan za stabilnost S. Makedonija.

„Pa, dragi moji, ako je tako, podsetiću vas da Okvirni sporazum sadrži tri mehanizma međunarodnog mira, političke stabilnosti i poverenja u Makedoniji. A sada ću da vas podsetim šta se dešavalo sa ta tri mehanizma u proteklom periodu, prvi mehanizam je bio Komitet za odnose između zajednica. Podsećam da Odbor za odnose među zajednicama, koji je uveden kao drugi dom u Sobranju Republike Makedonije, više ne funkcioniše. Odbor se pretvorio u ozbiljnu komercijalnu elektorsku agenciju koja vodi poslanike po Makedoniji. Da li ste svesni toga? Mislim da ste informisani? Drugi instrument za političku stabilizaciju prilika u Makedoniji bio je tzv. Badenterova većina, kojom ne treba preglasati pripadnike manjih etničkih zajednica i pripadnike albanskog naroda u Makedoniji kada su u pitanju njihova nacionalna prava. Sa ovim što se danas dešava, Badenterova većina je izgubila smisao i sadržaj, jer u ovom trenutku to ne važi za pripadnike makedonskog naroda, već upravo suprotno“, rekao je Stoilković, preneo je portal skopskog Kurira.

Severna Makedonija Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

On je kao treću stvar, koja je takođe kontrolni mehanizam kada je u pitanju Okvirni sporazum, naveo preporuke da sve što se dešava u državi treba da bude rezultat i da se ponaša i vodi ka vraćanju poverenja ne samo između političkih partija već i između građana i šire javnosti u državi.

„Pa da li to vraća poverenje ili je to ono što stabilizuje političku situaciju u zemlji“, upitao Stoilković i istakao da vlast krši ustavni poredak i sve ono što je garancija političke stabilnosti u Makedoniji.

Severna Makedonija Foto:Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

BONUS VIDEO: Protesti u Skoplju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar