Foto: Tanjug/AP Photo/Timothy D. Easley

Ubica koji je ovog meseca ubio petoricu saradnika u banci u Luisvilu, u državi Kentaki, ostavio je dve veoma obimne beleške – jednu u njegovoj kući i jednu pronađenu kod njega nakon što ga je policija ubila u pucnjavi, prema dva izvora za sprovođenje zakona.

Zabeleške otkrivaju da je deo njegovog cilja bio da pokaže kako je u Americi lako da neko ko ima ozbiljnu mentalnu bolest kupi oružje za napad, rekli su izvori.

Naoružani napadač je kupio pušku u stilu AR-15 sedam dana pre pucnjave 10. aprila, a prema zakonu Kentakija od njega se tražilo samo da popuni formular za američki Biro za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksploziv i da se podvrgne proveri FBI evidencije da osigura da nije zločinac ili da je predmet sudske zabrane prilaska.

Foto: Tanjug/Courtesy of Louisville Metro Police Department via AP

Pit Palmer, koji predstavlja porodicu napadača Konora Sterdžona, nije odgovorio na zahtev CNN-a za komentar.

O prirodi beleški prvi je izvestio Dejli mejl.

Sterdžona je policija ubila ubrzo nakon što je smrtonosno upucao pet službenika banke, a zatim pucao na policiju, ranivši policajca Nikolasa Vilta. 26-godišnji policajac početnik upucan je u glavu 10 dana nakon što je završio policijsku akademiju, ostavivši ga u kritičnom stanju. Još sedam ljudi je povređeno.

Foto: Tanjug/AP Photo/Timothy D. Easley

Nakon pucnjave, Sterdženova porodica rekla je podružnici CNN-a VDRB da zna da se 25-godišnjak bori sa depresijom, ali nije videla znakove da planira ili da je sposoban za smrtonosno nasilje.

„Dok je Konor, kao i mnogi njegovi savremenici, imao probleme sa mentalnim zdravljem sa kojima smo se mi, kao porodica, aktivno bavili, nikada nije bilo znakova upozorenja ili indicija da je sposoban za ovaj šokantan čin“, rekla je porodica u izjavi za VDRB.

Mozak strelca biće pregledan na znake hronične traumatske encefalopatije, poznate kao CTE, rekao je njegov otac za CNN.

Foto: Tanjug/Michael Clevenger/Courier Journal via AP

Bolest ima niz simptoma uključujući gubitak pamćenja, konfuziju, oštećenje rasuđivanja, agresiju, depresiju, anksioznost, probleme sa kontrolom impulsa i ponekad samoubilačko ponašanje, ali stručnjaci primećuju da simptomi poput ovih ne moraju nužno biti uzrokovani KTE.

Vlasti nisu objavile motive pucnjave.

Vilt, povređeni policajac, prebačen je u novu bolnicu gde specijalista leči njegovu upalu pluća, saopštila je Policijska fondacija Louisvil Metro. I dalje je u kritičnom stanju.

Foto: Michael Clevenger/USA Today Network via REUTERS

Sve ostale ranjene žrtve puštene su iz bolnice Univerziteta Luisvil.

Ujutro nakon pucnjave, majka revolveraša pozvala je hitnu i rekla operateru da ide u ekspozituru banke u Istočnoj glavnoj ulici. Imao je pištolj i ostavio je poruku koju je pronašao cimer, rekla je ona.

„Tako mi je žao. Dobijam detalje iz druge ruke. Sada slušam o tome. O moj Bože“, rekla je Sterdženova majka u pozivu hitnoj pomoći koji je objavila policija.

„Treba mi tvoja pomoć. On nikada nikoga nije povredio. On je stvarno dobro dete“, insistirala je majka. „Mi čak i ne posedujemo oružje. Ne znam odakle bi mu nabavio pištolj“, rekla je.

PROČITAJTE JOŠ:

Poziv je obavljen 10. aprila u 8.41, ali je ubica već bio u banci i na lice mesta su stizali policajci.

Do pucnjave je došlo dok su se zaposleni u filijali banke blizu reke Ohajo u centru Luisvila okupili na jutarnjem sastanku odbora.

U roku od jednog minuta, njih petoro su postali žrtve izrazito američkog fenomena – masovne pucnjave.

Pucnjava je prenošena uživo na Instagramu, što je pojačalo užas. Video je uklonila Meta, koja je vlasnik sajta društvenih medija.

Najmanje 165 masovnih pucnjava je već prijavljeno u SAD ove godine, prema podacima Arhiva nasilja iz oružja, koji, kao i CNN, definiše masovnu pucnjavu kao onu u kojoj su upucane najmanje četiri osobe, isključujući ubicu.

BONUS VIDEO: Pomahnitali muškarac ubio pet kolega i sve prenosio uživo na Instagramu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar