Foto: Wataru Kohayakawa / AFLO / Profimedia

Posledice priprodnih katastrofa uočljivije su nego ikada. Jedna od njih je i ogromna količina šljunka koju je pre nekoliko meseci izbacio podmorski vulkan i koje su "paralisale" desetine luka i oštetile ribarske čamce duž najjužnije obale Japana.

Pročitajte još:

Oko 40 ribarskih brodova je oštećeno, a trajektne usluge koje povezuju udaljena ostrva u Okinavi i Kagošimi su privremeno obustavljene. Zbog ovih okolnosti japanska vlada primorana je da uspostavi radnu grupu za oporavak od katastrofe, piše Gardijan.

Guverner Okinave Deni Tamaki rekao je da posledice po industriju ribarstva i turizma i životnu sredinu mogu biti ogromne, te da se problem mora brzo rešiti.

Luku na Okinavi nije moglo da napusti oko 750 ribarskih čamaca zbog toga što bi šljunak mogao da im ošteti motore. Oni bi uskoro mogli da ostanu i bez zarada, ili je barem potraže na nekom drugom mestu, s obzirom na to da je oko 150 indijskih skuša uginulo nakon gutanja šljunka.

Foto: Wataru Kohayakawa / AFLO / Profimedia

Operacija čišćenja su počele, u jednoj luci u selu Kunigami na severnom delu ostrva Okinave, oko 10 tona šljunka se uklanja svakog dana ogromnim bagerima. Procenjuje se da će im za potpuno uklanjanje šljunka biti potrebne dve do tri nedelje.

„Nemamo drugog izbora osim da nastavimo sa čišćenjem. Razmišljaćemo o tome kako da odložimo kamenje nakon što proverimo bezbednosne aspekte”, rekao je jedan od zvaničnika.

Još jedan od problema jeste to što se šljunak pomera na sever što bi moglo dovesti do začepljenja čitave japanske obale.

Sivi šljunak došao je iz podmorskog vulkana Fukutoku-Okanobae, koji je eruptirao sredinom avgusta. Ukupni troškovi katastrofe još nisu poznati.

BONUS VIDEO: Na španskom ostrvu La Palma neprestano kulja lava

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar