Foto: EPA-EFE/MARK MARLOW

Frizerski saloni ponovo su otvoreni danas u Nemačkoj nakon dva meseca. Ovim potezom vlast pokušava da uspostavi ravnotežu između želje za ublažavanjem restrikcija zbog koronavirusa i nastojanja da ograniči širenje zaraznijih sojeva.

Pročitajte još:

Nedelju dana ranije veliki deo đaka osnovnih škola vratio se u školske klupe posle odluke kancelarke Agnele Merkel i guvernera 16 država. Merkel i guverneri će se ponovo sastati u sredu da odluče kako dalje sa ostalim restrikcijama vezanim za koronavirus u Nemačkoj koje su sada na snazi do 7. marta.

Neke savezne države dozvolile su danas otvaranje prodavnica kao što su cvećare i prodavnice alata. Većina prodavnica zatvorena je širom zemlje od 16. decembra. Restorani, barovi, objekti za sport i zabavu zatvoreni su od 2. novembra, a hotelima je dozvoljeno da primaju samo poslovne putnike.

Foto: Shutterstock

Sve je više poziva da se dalje ublaže restrikcije ali i onih drugih koji traže da građani i dalje budu oprezni.

Stalni pad broja novozaraženih je u zastoju, ali u nekim delovima zemlje broj zaraženih ponovo je počeo da raste kako se širi zarazniji soj koronavirusa prvo otkriven u Velikoj Britaniji.

„Ove nedelje ćemo ustanoviti kako će se raditi narednih meseci“, rekao je guverner Bavarske Markus Zeder, koji se zalaže za oprezniji pristup.

On je nazvao situaciju nestabilnom i naglasio da je važno da se ove nedelje donesu pametne odluke i da se mora naći pravi balans između opreza i otvaranja kao i da guverneri jednostavno ne smeju da izgube živce i ispunjavaju sve želje.

Nemački centar za kontrolu bolesti prijavio je 4.732 nova slučaja zaraze koronavirusom u prethodna 24 časa u poređenju sa 4.369 pre nedelju dana.

Pročitajte i:

Do petka je 4,7 odsto nemačkog stanovništva dobilo prvu dozu vakcine, a 2,4 odsto i drugu dozu, što je relativno sporo napredovanje u vakcinaciji koje je naširoko kritikovano.

Bavarska i dve susedne savezne države planiraju da daju 15.000 doza vakciine susednoj Češkoj, koja trenutno beleži najvišu stopu infekcije u Evropskoj uniji. Zeder je rekao da ta „simbolična mera“ na kraju pomaže Nemačkoj zato što češke vlasti žele da upotrebe vakcine u zonama visokog rizika blizu granice, osobe koje koriste malogranične prelaze.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram