Hora
Foto: Shutterstock

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan danas je doneo naredbu o pretvaranju crkve Hora u džamiju. Crkva Hora je jedna od nastarijih vizantijskih građevina u Istanbulu. Ova naredba usledila je samo mesec dana nakon što je slavna Aja Sofija pretvorena u džamiju.

Srednjovekovna crkva Hrista Spasitelja ili crkva Hora sagrađena je u u 14. veku, a freske u njoj prikazuju prizore iz biblijskih priča. Crkva se nalazi u istanbulskom naselju Edirnekapi.

Za vreme poslednje osmanske opsade Konstantinopolja 1453. godine grad je pokoren, a pedeset godina posle ova crkva pretvorena je u džamiju. Godine 1948. turska sekularna država je Horu pretvorila u muzej.

Crkva je izgrađena još u V veku u poljima (Hora) severozapadno od tadašnjeg grada, oivičenog Konstantinovim bedemom. Ona je poznata po tome što se u njoj nalaze dobro očuvani vizantijski mozaici zbog čega je unet u spisak svetske baštine UNESKO. Jedna je od najstarijih istorijskih spomenika u Istanbulu. Crkva je pretvorena u džamiju Karije 1511. godine, kada i Aja Sofiju, nakon osvajanja Konstantinopolja. Crkva Hora se koristila kao džamija 434 godine i pretvorena je u muzej 1945. godine.

Hora
Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Prošle godine turski sud poništio je vladinu odluku iz 1945. godine koja je pretvorila Horu u muzej kojim upravlja Ministarstvo obrazovanja, a danas je Erdogan potvrdio i potpisao da se upravljanje džamije prebacuje Upravi za verska pitanja, te da je džamija otvorena za molitve,

Još uvek nije poznato kada će se prve molitve obaviti u ovoj džamiji niti šta će biti učinjeno s hrišćanskim umetničkim radovima. Kada je u pitanju Aja Sofija, freske se u toku molitve prekrivaju zavesama.

Politički analitičari smatraju da je ovo još jedan simboličan korak koji upućuje na istoriju u kontekstu revizionističke osmanske strategije, koju sledi Turska.

Podsećamo, prošlog meseca je turski predsednik Erdogan je nakon 86. godina muzej Aja Sofiju pretvorio u džamiju. Ovaj potez oštro su kritikovali hrišćani širom sveta rekavši da je pretvaranje Aja Sofije u džamiju rizik za produbljivanje međureligijskih problema.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar