Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Mesec dana od kada je potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Crnoj Gori, zdravstvene vlasti te zemlje registrovale su 303 slučaja covid-19, a pet je osoba preminulo, saopšteno je iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje koji takve rezultate ocenjuje - kao dobre.

„Dobrim rezultatima je pomogla činjenica da su vlasti slušale struku i da su rigorozne mere uvedene i pre nego što se prvi slučaj pojavio“, ocenio je vodeći epidemiolog u crnogorskom Institutu za javno zdravlje Senad Begić za BBC na srpskom jeziku, istaknuvši da je crnogorski način borbe s virusom specifičan zbog malog broja stanovnika i kulturoloških posebnosti.

„Crnogorci vole da puno slave i puno tuguju – mi smo identifikovali najmanje tri ili četiri sahrane koje su epidemiološki bile ključni događaji za širenje zaraze kada mere još nisu bile proglašene“, rekao je Begić za BBC.

On je rekao da su upravo sahrane i porodična okupljanja glavni načini širenja zaraze u Crnoj Gori, a da je problem s kojim su se crnogorski epidemiolozi susreli na početku epidemije bila društvena osuda zaraženih.

„Svako svakog zna jer društvo nije veliko, ali smo se izborili i s problemom stigmatizacije nekolicine prvih slučajeva“, rekao je Begić za BBC na srpskom jeziku koji je podsetio da je vodeći crnogorski epidemiolog među tri osobe koje, prema istraživanju Ipsosa, uživaju najveće povrenje građana Crne Gore u aktualnim događajima.

Crna Gora poslednja je u Evropi zabeležila prvi slučaj zaraze koronavirusom, i to 17. marta, a nedelju dana ranije crnogorska vlada donela je prve mere za zaštitu stanovništva od epidemije: zabranila je javna okupljanja, prekinula nastavu u svim obrazovnim institucijama, zatvorila ugostiteljske objekte, dok je većina zaposlenih poslana da radi od kuće. Sve to rezultiralo je, smatra Begić, dobrim odgovorom crnogorskog sistema na pandemiju koronavirusa.

 

SAD finansijski pomaže Crnoj Gori

 

Vlada Sjedinjenih Američkih Država je, preko Agencije za međunarodni razvoj (USAID), dala 300 hiljada dolara pomoći za ublažavanje širenja epidemije koronavirusa u Crnoj Gori, istaknuvši da je ta pomoć nastavak dugoročnih američkih ulaganja u Crnu Goru u ukupnom iznosu od 332 miliona dolara koja uključuju i više od milion dolara podrške zdravstvu.

Crnogorski premijer Duško Marković zahvalio se Vašingtonu, istaknuvši da „kao i uvek, SAD stoji uz Crnu Goru, dodatno učvršćujući savezništvo i saradnju“.

Evropska unija odobrila je 3 miliona evra hitne pomoći za Crnu Goru, a iz Brisela je dodeljeno još 50 miliona za oporavak crnogorskog ekonomskog, socijalnog i zdravstvenog sistema od epidemije koronavirusa.