Kanbera Foto: WalkerPod Images / Tetra Images / Profimedia

Grad Kanbera u Australiji na pravom je putu da postane najvakcinisaniji grad na svetu, prenosi Gardijan.

PROČITAJTE JOŠ:

Kao i ostatak Australije, program vakcinacije u Kanberi počeo je tek u februaru ove godine i bio je otežan problemima snabdevanja, zbunjujućim savetima u vezi sa jednom dostupnom vakciniom i sporim usvajanjem usled nedostatak rizika od koronavirusa.

Međutim, tek u avgustu, kada je epidemija delta soja iz Sidneja stigla u Kanberu, stvari su se ubrzale.

Timovi za javno zdravlje su krenuli u proces vakcinacije, nakon što su se rešila pitanja snabdevanja – odgovornost savezne vlade. Vlasti procenjuju da će do novembra skoro celo stanovništvo biti vakcinisano, prenosi Gardijan.

Severna Makedonija vakcinacija
Vakcinacija Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

„Trenutni dokazi ukazuju da će ovo biti jedan od najvakcinisanijih gradova na svetu. Očekujemo da će do kraja novembra biti vakcinisano 99 odsto populacije koja ispunjava uslove. To je dokaz stanovnika i njihove spremnosti da zaštite sebe, svoju porodicu i svoju zajednicu“, rekao je glavni ministar za ovu teritoriju Endru Bar.

Veliki broj vakcinisanih imaju – Monako sa 70 odsto, Singapur koji se približava brojki od 80 odsto, kao i London koji je upravo prešao 70 odsto.

Ipak, građani Kanbere se posebno izdvajaju jer su prihvatili potrebu za vakcinacijom gotovo bez buke i bez većih podsticaja.

Australija koronavirus karantin,
Foto: EPA-EFE/LUIS ASCUI

„Naši punktovi za masovnu vakcinaciju omogućila su većini građana da na vrlo jednostavan način dobiju vakcinu. Medicinske sestre i osoblje u našim centrima za vakcinaciju vode najefikasnije programe u zemlji, sa skoro 100 odsto iskorišćenosti“, rekao je Bar.

Mreže primarne zdravstvene zaštite – lekari opšte prakse – i apoteke takođe su bili deo programa, kao što su to učinili i širom Australije.

Stanovništvo koje živi na teritoriji australijske prestonice važi u proseku za jedno od najobrazovanijih i visoko plaćenih u Astraliji. Kanberani su skloniji visokom obrazovanju u poređenju sa ostatkom nacije, pri čemu 30 odsto stanovništva svoje zanimanje navodi kao profesionalno. Vladina administracija čini skoro 20 odsto radne snage, a odbrana dodatnih šest odsto.

Proces vakcinacije se u predstavljao stanovništvu kao karta za normalnost i uglavnom je populacija koja je ispunjavala uslove prihvatila vakcinaciju protiv koronavirusa, nakon što su vakcine postale dostupne. Australija bi trebala da dostigne prosečnu vakcinisanost od 80 odsto do decembra, što znači da će granice između država sa nultom stopom pandemije pasti i putovanja će moći da se nastave.

Australija koronavirus karantin,
Foto: EPA-EFE/LUIS ASCUI

Ovog meseca je Melburn osvojio nezavidnu titulu kao grad koji je najduže bio u karantinu na svetu. Zatvoren je već 250 dana i ta brojka se i dalje uvećava. U Sidneju, najnaseljenijem gradu u zemlji, u ponedeljak je završio karantin koji je trajao 106 dana i dostigao je cilj od 70 odsto vacinisanih.

BONUS VIDEO: Izraelci primaju treću dozu vakcine

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare