kralj - uskrs

Kejt Vilijam i Princ Vilijam ovaj Uskrs provešće u krugu najuže porodice zbog što bržeg i boljeg oporavka princeze nakon što joj je dijagnostikovan rak. Time je potpuno prekinuta tradicionalna kraljevska proslava Uskrsa. Evo kako je ona nekada izgledala, a šta se sve menja ove, za kraljevsku porodicu, jedne od najtežih godina.

Prošlog vikenda „Entertejnment Tunajt“ izvestio je o poseti princa Vilijama, Kejt Midlton i njihovo troje dece, princa Džordža, princeze Šarlot i princa Luisa, Anmer Holu na imanju Sandringem. Naime, petočlana porodica privatnim helikopterom je otišla da provede uskršnji raspust sa kraljem Čarlsom i kraljicom Kamilom. Međutim, iako su zajedno, objavljeno je da Vilijam i Kejt neće prisustvovati uskršnjoj službi sa drugima članovima porodice kako bi princeza mogla da se odmori.

Za sada nije poznato da li će ručak za porodicu biti poslužen na imanju Sandringema ili će neko drugi preuzeti odgovornost Velikog četvrtka kako bi kralj Čarls mogao da se odmori, s obzirom da je i on na lečenju od raka.

Kejt Midlton Foto:Tanjug/Angela Weiss/Pool Photo via AP

Poznato je da će kralj, kao i prošle godine, predvoditi kraljevsku porodicu na njihovoj godišnjoj crkvenoj službi u kapeli Svetog Đorđa, koja se nalazi u krugu zamka Vindzor. Osim odsustva Kejt i Vilijama, ova Uskršnja nedelja biće istorijska za kraljicu Kamilu. Prema saopštenju Bakingemske palate, kraljica će zameniti kralja Čarlsa na tradicionalnoj službi na Veliki četvrtak.

Štaviše, ovo će takođe biti i prvo veliko javno pojavljivanje kralja Čarlsa od otkrivanja dijagnoze raka. Prošle godine, među onima koji su bili na uskršnjoj službi bili su princeza Ana, princ Endru, princ Edvard i grofica Sofi, Zara i Majk Tindal sa decom i princeze Beatris i Judžini.

Tradicionalna proslava

Na Veliki četvrtak monarh obično deli posebne novčiće pod nazivom „Veliki novac“ ljudima koji su dobro radili u svojim crkvama i zajednicama. Broj primalaca svake godine zasniva se na kraljevoj starosti. (Na primer, pošto kralj ima 74 godine, novčiće daje za 74 muškarca i 74 žene). Prošle godine su kralj Čarls i kraljica Kamila preuzeli ceremoniju kojom je obeležen prvi Uskrs od smrti pokojne kraljice Elizabete II.

Kraljica Elizabeta Foto: ANDY BUCHANAN / AFP / Profimedia

Porodica se obično okuplja na Uskršnju nedelju u zamku Vindzor, gde deca idu u lov na jaja.

Prema pojedinim medijima, kraljevska porodica ne organizuje lov na jaja za javnost, već je to organizovano u krugu porodice, privatno. Princeza Kejt je 2016. godine rekla kako je kraljica često darivala svoje praunuke slatkišima.

Od poklona je napomenula: „Mali poklon ili nešto što ih uvek sačeka u njihovoj sobi“.

Foto: James Whatling / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Posle Velikog četvrtka, kraljevska porodica u nedelju ujutru prisustvuje uskršnjoj službi u kapeli Svetog Đorđa. Zatim se porodica vraća u zamak Vindzor gde ih gomila ljudi sa cvećem i poklonima pozdravlja ispred kapija zamka, nakon čega sledi porodični ručak na kojem je glavno na meniju jagnjeće pečenje.

Kraljevska biografkinja Ingrid Stjuard rekla je ranije za „San“: „Svi će zajedno večerati, ali ne i mala deca koja jedu u posebnoj trpezariji. Kraljica je uvek govorila da dok ne postanu dovoljno veliki da mogu pravilno da drže nož i viljušku, ne mogu da jedu za stolom sa ostalim odraslima“.

Pročitajte još...

Kako Hari i Megan proslavljaju Uskrs?

Princ Hari i Megan Markl Uskrs proslavljaju intimno, jer žele svoju decu da drže daleko od očiju javnosti. Ono što je poznato jeste da podržavaju tradiciju koju vole njihova deca Arči i Lilibet, a to je lov na uskršnja jaja.

U njihovoj emisiji na Netfliksu, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa prikazani su kako sa Arčijem igraju tu igru.

Porodica ima baštu od skoro tri hektara u svojoj vili u Kaliforniji. Pored raskošnog zelenila, uključujući dve palme koje par obožava, tu je i kokošinjac za Arčija i ogromno igralište za decu za njega i princezu Lilibet.

BONUS VIDEO N1 Specijal: Borba Čarlsa III

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare