Foto: EPA-EFE/VINCENT JANNINK

Prošle nedelje, američki mediji izvestili su kako je s proizvodne trake sišao hiljaditi model borbenog aviona pete generacije, F-35 Lightning II. Reč je o velikom uspehu za program koji traje od početka ovog stoleća, a tokom kojeg je u njega dosad utrošeno čak 438 milijardi dolara, zbog čega se naziva i najskupljim vojnim projektom u istoriji.

Naime, reč je o svojevrsnom „3 u 1“ borbenom avionu koji ima tri podvarijante (F-35A, F-35B i F35C), od kojih je svaka zapravo posebni avion. Avioni su se tokm faze razvoja susreli s nizom problema, zbog čega se celi program nazivao propalim.

F-35C avion
F-35C avion Foto:US Navy Photo

– F-35 je svestran, najmoderniji nožić među lovačkim avionima pete generacije. Može se koristiti praktično za sve – to je tri aviona u jednom, i mornarički, desantni i lovački koji se može koristiti za borbu vazduh-vazduh, vazduh-zemlja, može nositi čak i nuklearno naoružanje u teoriji. Poseduje najmoderniju tehnologiju komunikacije i integracije s drugim sistemima, ima niz senzora, sisteme za elektronsko ratovanje. Ali pre svega je to veliki komercijalno-politički uspeh SAD-a, rekao je za Jutarnji novinar AFP-a Ivan Fišer.

francuski borbeni avion
Foto: EPA-EFE/PETER KLAUNZER

U sam program F-35 krenulo se s idejom zamenskog aviona za britanski Harrier koji je mogao vertikalno da sleće i uzleće. Tako da je prva ideja bila napraviti avion za američke marince.

Odlična prodaja

A da mu prodaja dobro ide vidi se po podatku da ga je kupilo ili naručilo, uz SAD, još 16 drugih država, dok su još tri izrazile snažnu nameru da ga nabave u budućnosti. Ukupno se očekuje da bi stranim partnerima trebalo biti prodato oko 1000 aviona, uglavnom F-35A i F35B.

POGLEDAJTE JOŠ:

– Ovaj avion u startu je zamišljen kao izvozni proizvod, za razliku od F-22. Bila je ideja da, recimo, menja F-16 kao i glavni izvozni proizvod američke vojne industrije. Plus, u projekt se ušlo s određenim državama partnerima, koje proizvode deo komponenta, kaže Fišer.

Sami avioni su zbog velikih brojki u kojima se proizvode već i dosta jeftiniji nego na početku programa pa tako F-35A košta oko 82,5 miliona dolara, F-35B 109 miliona, a F-35C 102 miliona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare