Foto: Tanjug/Kevin Jantzer via AP

Veliki požari, potpomognuti vetrom zahvatili su sve savezne države na američkoj zapadnoj obali, uništili su hiljade kuća i usmrtili najmanje osam osoba, javljaju agencije pozivajući se na lokalne i državne vlasti.

U poslednjih 48 sati tri osobe su poginule u požaru koji je izazvala munja u severnoj Kaliforniji, u Oregonu su nastradale tri osobe, a jednogodišnja beba je poginula dok je njena porodica pokušavala da pobegne od požara u državi Vašington, objavila je lokalna policija.

Najviše požara je u državi Oregon, u kojoj se 3.000 vatrogasaca ne može nositi s više desetina požara. Požari su pogodili pet gradova uz Kaskadne planine u Oregonu.

Dvanaestogodišnji dečak nađen je mrtav sa svojim psom u izgorelom automobilu, a veruje se da je njegova baka umrla nakon što se požar proširio područjem oko Lajonsa u Oregonu, zapadno od Detroita, 80 kilometara južno od Portlanda, objavila je kancelarija šerifa okruga Marion.

Zbog vetrova brzine do 80 kilometara na sat požari su se širili na desetine kilometara u satu, pa se vatrogasci bave spasavanjem ljudi, a ne stavljanjem požara pod kontrolu.

U gradu Medfordu, vlasti su uputile 82.000 stanovnika da napuste grad ili da se pripreme za evakuaciju.

U Kaliforniji je izdata naredba za evakuaciju oko 64.000 ljudi, a vatrogasci se bore sa 28 većih požara u toj američkoj saveznoj državi, prenosi Hina.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar