Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Kada pomislite na Japan u proleće, padne vam na pamet slika čuvenog trešnjinog cveta - belo i ružičasto cveće koje cveta po gradovima i planinama, a latice prekrivanju zemlju.

PROČITAJTE JOŠ:

Cvetovi koji dožive „vrhunac cvetanja“, koji traje samo nekoliko dana, u Japanu se poštuju više od hiljadu godina, prenosi CNN.

Mnoštvo ljudi proslavlja ovaj događaj, hrle na najpopularnije lokacije kako bi se fotografisale kod ovog raskošnog cveća.

Ali ove godine sezona cvetanja je nastala i nestela u trek oka u jednom od najranije zabeleženih cvetanja ikada.

Naučnici upozoravau da to simptom veće klimatske krize koja ugrožava ekosisteme svuda.

Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Jasujoki Aono, istraživač sa univerziteta u prefekturi Osaka, prikupio je zapise iz Kjota od 812. godine nove ere iz istorijskih dokumenata i dnevnika.

U centralnom Kjotu, cvetovi trešnje su svoj vrhunac cvetanja dostigli 26. marta, najranije za period od 1.200 godina, rekao je Aono.

U glavnom gradu Tokiju, cvetovi trešnje su svoj vrhunac cvetanja dostigli 22. marta, što je drugi najraniji datum koji je zabeležen.

„Kako se globalne temperature povećavaju, poslednji prolećni mrazevi se javljaju ranije, a i cvetanje se dešava ranije“, rekao je dr Levis Ziska koji se bavi naukom o zaštiti životne sredine na Univerzitetu Kolumbija.

Datumi vrhunca cvetanja se menjaju svake godine, u zavisnosti od broja faktora, uključujući i padavine, ali su pokazali opšti trend kretanja sve ranije i ranije.

Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

U Kjotou se datum vrhunca cvetanja kretao oko sredine aprila i to vekovima, ali je počeo da se pomera do početka aprila tokom 1800-tih, prema Aonovim podacima. Datum koji je nekoliko puta zabeležen je kraj marta.

„Cvetovi sakure su veoma osetljivi na temperaturu. Cvetanje i puno cvetanje može biti ranije ili kasnije u zavisnosti od same temperature“, krekao je Aono.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar