Sardinija Foto: Oliviero Olivieri / robertharding / Profimedia

Vlada Sardinije nudi oko 15.000 evra kao podsticaj onima koji razmišljaju da se presele na ovo idilično italijansko ostrvo.

Zvaničnici su izdvojili oko 45 miliona evra za inicijativu koja ima za cilj da pomogne u privlačenju ljudi u ruralna podrčja Italije i da podstakne trgovinu u malim gradovima, pružanjem znatne finansijske pomoći kupcima kuća.

Sardinija je drugo po veličini ostrvo na Maditeranu i drugo se smatrala draguljem sa bogatom kulturnom istorijom sa preko 1.609 kilometara plaža, slikovitim lučkim gradovima i ruševinama iz bronzanog doba izgrađenim još 1.500 godina pre nove ere, prenosi Dejli mejl.

Sardinija Foto: Robert Harding Productions / robertharding / Profimedia

Ali, kao i druga ruralna područja Italije, ovaj region pati od opadanja broja stanovnika i sve lošije ekonomije, jer mlađe generacije hrle u velike gradove radi posla.

Predsednik Sardinije Kristijan Solinas je rekao u izjavi: „Zahvaljujući ovim doprinosima u kupovini prvih kuća, Sardinija postaje plodno tlo za one koji će se tamo preseliti i odlučiti da izgrade porodicu“.

Sardinija Foto: Robert Harding Productions / robertharding / Profimedia

„Ne može biti rasta bez stvarnog poboljšanja teritorije, unutrašnjosti i najugroženijih područja, koji moraju proći kroz nove politike za njihovo ponovno naseljavanje“, navodi se. „Stvorili smo uslove da mladi odluče da ostanu i razvijaju ekonomsko tkivo najkrhkijih teritorija“, dodao je.

Atraktivni iznosi koji se nude dolaze kao deo nacionalne šeme osmišljene da podstakne ljude da kupuju stare kuće, renoviraju ih i započnu nove poslove kako bi podmladili male zajednice u italijanskim selima.

Sardinija Foto: Manuel Sulzer / ImageSource / Profimedia

Izgledi za davanje 15.000 evra za početak života na ovom ostorvu, odlazi sa nekoliko upozorenja.

#related-news_0

Prvo i najvažnije, novac koji se dobije može se koristiti samo za finansiranje kupovine ili renoviranje kuće na Sardiniji. Imovina mora da se nalazi u opštini sa manje od 3.000 stanovnika jer su to mesta kojima je potreban ekonomski podsticaj.

Iako će vlada u nekim slučajevima dati maksimlan iznos od 15.000 evra, novac koji se dobije ne može premašiti polovinu ukupne cene imovine ili renoviranja – tako da će kupci kuća morati da izdvoje deo novca i iz svog džepa.

Svako ko planira da kupi kuću na Sardiniji, mora tamo i da se preseli. Korisnici koji dobiju novac moraju da registruju svoj boravak na Sardiniji u roku od 18 meseci od dolaska.

Italija je prošle godine uvela sličnu inicijativu u pokušaju da ojača region Kalabrije. Lokalne vlasti su nudile sumu od 28.000 evra ali je taj novac bio namanjen za posao, a ne za kupovinu kuća.

BONUS VIDEO: Najveći svetski kruzer

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare