Foto:Nenad Mihajlović Tanjug

Evropa je suočena s najgorom sušom u poslednjih najmanje 500 godina. Dve trećine kontinenta je u stanju uzbune ili su izdata posebna upozorenja, plovidba rekama je značajno smanjena, kao i proizvodnja električne energije iz hidroelektrana i prinosi određenih useva, objavila je u utorak agencija Evropske unije, piše Rojters.

Izveštaj iz avgusta Evropske opservatorije za sušu (European Drought Observatory – EDO), koje nadzire Evropska komisija, kaže da je za 47 posto Europe izdata neka vrsta upozorenja zbog jasnog nedostatka vlage u tlu, a 17 posto je u stanju pripravnosti jer je pogođena vegetacija.

„Ozbiljna suša koja je pogodila mnoge regione Evrope od početka godine, dodatno se širi i pogoršava od početka avgusta“, navodi se u izveštaju. Takođe se navodi da će zapadnoevropsko i mediteransko područje verovatno imati toplije i sušnije uslove od normalnih sve do novembra.

Veliki deo Evrope suočio se ovoga leta s nedeljama visokih temperatura, što je pogoršalo sušu, uzrokovalo šumske požare, rezultiralo zdravstvenim upozorenjima i podstaklo pozive za dodatnim delovanjem u borbi protiv klimatskih promena.

Čini se da je trenutna suša najgora u najmanje 500 godina, pod pretpostavkom da konačni podaci na kraju sezone potvrde preliminarnu procenu, stoji u saopštenju Komisije.

Letnji usevi su pretrpeli veliku štetu, s prinosima kukuruza za zrno koji će ove godine biti 16 posto ispod petogodišnjeg proseka, a prinosi soje i suncokreta mogli bi pasti za 15, odnosno 12 posto.

Hidroenergetika je takođe pogođena, što utiče na druge proizvođače energije zbog nedostatka vode za napajanje rashladnih sistema.

Niski vodostaji otežali su plovidbu rekama poput Rajne, pri čemu su smanjeni brodski tereti uticali na transport uglja i nafte.

EDO je rekao da su kiše sredinom avgusta možda ublažile sušne uslove, ali u nekim slučajevima dolazile su u kombinaciji sa olujama koje su uzrokovale dodatnu štetu.

Indikator suše opservatorija izveden je iz merenja padavina, vlage u tlu i udela sunčevog zračenja koje biljke apsorbiraju za fotosintezu, piše Jutarnji list.

***

BONUS VIDEO: Suša u Evropi dovela do dramatičnog pada vodostaja Save i Dunava


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar