Nekoliko hiljada grla stoke na Pešterskoj visoravni ovih dana je u velikoj opasnosti - suša i dani bez kapi kiše prete da prepolove stočni fond, a poljoprivrednici jedva da imaju dovoljno vode za svoja domaćinstva, te je u pomoć morala da "priskoči" Vojska Srbije.

„Vode ovog leta nema ni za lek“, kažu meštani Pešterske visoravni, i pominju pomoć Vojske Srbije, koja je poslala tri autocisterne ukupnog kapaciteta od 13.000 litara, da se pomogne narodu ovog kraja.

„Stoka ne zna da govori, njima voda mora da se obezbedi. Iz opštine su mi dali nekoliko cisterni, a sad se i vojska uključila, dali su jedno dve-tri cisterne“, rekao je u današnjem izdanju emisije „Probudi se“ na TV Nova S Dragan Balšić, meštanin sela Bioc.

Drgan i Marta Balšić već godinama upozoravaju da će se i ovo malo naroda na Pešteri odseliti ukoliko se ne reši pitanje vodosnabdevanja.

„To smo mi rekli, preporučujemo i deci odavde da odu – kad nema vode, nema života. To je najveća briga za mene, za moju porodicu i stoku“, priča Marta.

Ceo prilog pogledajte u videu na početku klipa.

BONUS VIDEO Kriza stočarstva u Srbiji. Kako smo uništili stočni fond

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar