Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Nagrada Karlo Veliki 2023. pripala je predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom i ukrajinskom narodu, saopštili su Direkcija za nagradu Karla Velikog i grad Ahen.

U saopštenju se navodi da ukrajinski narod pod vođstvom Zelenskog ne brani samo suverenitet svoje zemlje i živote svojih građana, „već i Evropu i evropske vrednosti“, preneo je Dojče vele.

Nagradom se ističe da je Ukrajina deo Evrope, a da stanovništvo i predstavnici vlasti zaslužuju „ohrabrenje“ da „brzo vode pristupne pregovore sa Evropskom unijom“.

Za ukrajinski narod Zelenski nije samo predsednik i glavnokomandujući armije, već i „motivator, komunikator, motor i spona između Ukrajine i velike falange pristalica“. Osim toga, Zelenski je privržen evropskim vrednostima, piše još u obrazloženju.

Nagrada Karlo Veliki se dodeljuje od 1950. za zasluge u Evropi i evropskom ujedinjenju i sastoji se od medalje i sertifikata – novca nema.

Raniji dobitnici nagrade Karla Velikog bili su bivša nemačka kancelarka Angela Merkel, bivši britanski premijer Toni Bler i francuski predsednik Emanuel Makron. Primio ju je i papa Franja.

A za 2022. su dobitnice beloruska opozicionarka i aktivistkinja za građanska prava Svetlana Tihanovskaja i dve njene saborkinje. Ukrajinskom narodu prethodno je Evropski parlament u Strazburu dodelio prestižnu nagradu Saharov.

Nagradu su u Strazburu u ime svojih sunarodnika primila trojica Ukrajinaca koji su posvećeni civilnom društvu.

***

BONUS VIDEO: Život pod bombama u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar