Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Naftni rat između Saudijske Arabije i Rusije, koji je oborio cene ove sirovine, uslovio je redom pad cena i prometa na svetskim berzama.

Izvor: Beta, Tanjug

Širenje koronavirusa utiče ne samo na turizam, već i kompletnu privredu Austrije, a sada se odrazilo i na bečku berzu, čiji indeks ATX je jutros pao za 8,01 odsto, prenosi Tanjug.

Za jutrošnji drastični pad ATX indeksa kriv je i masivni pad cene nafte.  Nakon što u OPEK-u nije postignut dogovor o zajedničkom smanjenju proizvodnje, Saudijska Arabija je značajno povećala proizvodnju i pokrenula rat oko cene nafte sa Rusijom.

Cena nafte je tokom noći pala za 30 odsto, što je najveći pad od januara 1991. godine.

Na taj pad cene nafte najpre su reagovale azijske berze, a sada se prenelo i na evropske čije privrede su pod opterećenjem posledica koronavirusa.

Azijske berze su jutros potonule pošto su cene nafte u slobodnom padu zbog strahovanja da bi svetska privreda, oslabljena virusnom epidemijom, mogla da bude prezasićena zalihama goriva.

Tokijski referentni indeks, kako prenosi Beta, opao je za 6,2 odsto, dok je Sidnej pao za 6,1 odsto. Seul je potonuo 4,4 odsto, a Hong Kong je izgubio 3,9 odsto. Akcije su takođe potonule na Bliskom Istoku u trgovanju u nedelju.

Saudijska Arabija, Rusija i drugi proizvođači nafte prepiru se oko toga koliko da smanje proizvodnju kako bi podstakli cene što je Rusija odbila, a Saudijska Arabija zauzvrat počela da naftu prodaje jefitnije. Zabrinutosti je već bilo na tržištu zbog potencijalnog uticaja epidemije virusa koji je počeo u Kini i poremetio i proizvodnju, i transport i trgovinu.

Zabrinutost se povećala pošto je Italija objavila da izoluje gradove sa oko 16 miliona ljudi, ili više od jedne četvrtine svog stanovništva.

Referentna „Sirova američka nafta“ pala je za 10,77 USD, ili za čak 26,1 odsto, na 30,49 dolara po barelu u elektronskom trgovanju na Njujorškoj robnoj berzi.

Sirova nafta tipa „Brent“, međunarodni standard, izgubila je 11,44 dolara, ili 25,3 odsto, i spustila se na 33,83 dolara po barelu.