Foto:Robin Utrecht / ddp USA / Profimedia

Španski parlament odbacio je zakon kojim je predlagana legalizacija kanabisa u rekreativne svrhe. U Nemačkoj se sve češće ova tema stavlja na sto (čak i u koalicionim pregovorima), dok se u Italiji uveliko skupljaju potpisi za referendum na kojem građani doneli odluku. Sudeći po anketama, Italijani bi glasali da kanbis bude legalizovan. Ko je za, a ko protiv legalizacije u Evropi?

PROČITAJTE JOŠ:

Španija

Predlog za legalizaciju marihuane za rekreativnu upotrebu dala je levičarska grupa „Mas Pais“ koju predvodi Injigo Erehon. U obrazloženju zakona Erehon je naveo da zabrana upotreba marihuane dovodi do još veće konzumacije, više kriminala i veće štete po javno zdravlje, kao i da bi legalizacija droge „uzela posao iz ruku mafije“.

Ipak, predlog je odbačen sa 263 glasova protiv, 75 za i devet uzdržanih. Rasprava o ovom zakonu otkrila je duboke podele u španskoj vladi. Najači partner u vladi – koalicija levog centra Socijalističke partije (PSOE) – bila je izričito protiv, dok je „Podemos“, drugi partner u vladi dao glas „za“. PSOE odlukom da glasa protiv stao je rame uz rame sa konzervativnom Narodnom partijom (PP) i krajnje desničarskom strankom Voks, prenosi El Pais.

Drama oko legalizacije marihuane u Španiji time se ne završava jer je PSOE voljan da razmotri legalizaciju u medicinske svrhe.

Foto:Robin Utrecht / ddp USA / Profimedia

Nemačka

Legalizacija kanbisa u Nemačkoj mogla bi da bude pitanje o kojem će se razgovarati tokom pregovora o formiranju nove vlade koje su započeli SPD, Zeleni i FDP. Poslednje dve stranke su „za“. FDP naglašava prihod koji bi država mogla da zaradi oporezivanjem džointa, cveta kanabisa i jestivog kanabisa. Zeleni kažu da bi legalizacija stavila tačku na ilegalnu prodaju i smanjila organizovani kriminal.

SP, sa druge strane, nije ni izričitno protiv ni izričito za. Iz te stranke su se mogli čuti predlozi da se prodaja kanabisa legalizuje, ali kroz prilot projekte. Ima i drugačijih stavova. Karl Lauterbah, zdravstveni stručnjak iz redova socijaldemkorata, otvoren je pozvao sledeću vladu da legalizuje kanabis, prenosi Dojče vele.

Foto: Robin Utrecht / ddp USA / Profimedia

Italija

Italija će verovano odlučiti da li će dekriminalizovati kanabis i to na referendumu sledeće godine, nakon što je prikupljeno 500.000 potpisa za nedelju dana. Aktivisti su uspeli da sakupe potrebne potpise pre isteka roka 30. septembra, prenosi CNN.

Konzumacija kanabisa nije kriminalizovana prema italijanskim zakonima, a upotreba marihuane u medicinske svrhe je takođe dozvoljena. Međutim, kupovina, prodaja i masovno uzgajanje biljke je nezakonito, a trgovci bi mogli da dobiju i do deset godina zatvora ako budu osuđeni.

Grupa za legalizaciju kanabisa tvrdi da bi ovaj postupak generisao hiljade novih radnih mesta i da bi se povećali poreski prihode za državu, priližne vrednosti između 7 i 8,2 milijardi dolara.

Foto: David Gee / Alamy / Alamy / Profimedia

Malta

Upotreba kanabasa na Malti je ilegalna, ali parcijalno dekriminalizovana. Godine 2018. Malta je legalizovala upotrebu kanabisa u medicinske svrhe.

Ranije ovog meseca, Bonići je objavio zakon u kojem se predlaže da bi ljudi mogli da nose do sedam grama kanabisa i da uzgajaju do četiri biljke kod kuće. Takođe, predlaže formiranje udruženja za kanabis, koncept koji je popularizovala Barlselona i koji omogućava ogranizacijama da uzgajaju i pripremaju biljsku isključivo za svoje članove.

U februaru ove godine, premijer Robert Abela najavio je planove za uvođenje zakona koji bi legalizovao posedovanje male količine kanabisa i biljaka za ličnu upotrebu.

Holandija

Holandska vlada insistira na tome da se kanabis toleriše, ali nije legalan. Ipak, rekreativna upotreba je dekriminalizovana od 1976. godine. Holandski kafići mogu da prodaju do pet grama lakih droga svakoj osobi dnevno, ali moraju da poštuju stroge propise o licenciranju. Na primer, ne smeju istovremeno da služe alkohol. Reklamiranje tih kafića ili droga je zabranjeno, a držanje više od 50 grama lakih droga u zalihama u radnjama se smatra kriminalnim delom.

Kafićima je dozvoljeno da prodaju drogu samo mušterijama koje imaju dozvolu za boravak u Holandiji. Holandske vlasti su razmišljale o tome da pooštre ovo pravilo, ali studija koju je naručio grad Amsterdam ističe da 57 odsto stranaca koji putuju u ovaj grad odlazi u kafiće gde se prodaje marihuana i da je to „važan razlog“ za njihovu posetu.

Foto: Shutterstock

Luksemburg

Vlada Luksemburga saopštila je u petak da će dozvoliti svojim građanima da gaje kanabis za ličnu upotrebu. Takva odluka je rezultat koalicionog dogovora liberala, socijaldemokrata i zelenih iz 2018. a koju su „gurali“ mladi iz tri partije. Dozvoljavanjem trgovine i posedovanja semena kanabisa, Luksemburg planira da omogući odraslima da legalno gaje do četiri biljke kanabisa po domaćinstvu za ličnu upotrebu.

Odrasli Luksemburžani moći će da kupe seme u luksemburškim prodavnivnicama, da ga uvezu iz inostranstva ili kupe preko interneta kako bi se omogućila proizvodnja semena u komercijalne svrhe kod kuće. Međutim, na snazi će ostati zabrana konzumiranja i nošenja kanabisa u javnosti, kao i zabrana trgovine proizvodima od kanabisa, osim semena.

Takođe će delo potrošnja i nošenje količine do tri grama biti prekvalifikovano i više se neće tretirati kao krivično delo nego kao prekršaj.

BONUS VIDEO: Poziv na booster: Raste li vakcinacija trećom dozom?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare