Foto: Jose HERNANDEZ Camera 51 / Shutterstock

Stotine bombi iz Drugog svetskog rata otkrivene su tokom radova na mestu nekadašnjeg atinskog aerodroma Eliniko.

Gradonačelnik regiona Eliniko-Argirupoli Janis Konstantatos rekao je na konferenciji za novinare daje u kontrolisanim eksplozijama uništeno 314 bombi.

„Tragedija slučaja je u tome što se 314 bombi, koje su Nemci uskladištili, nalazilo dva metra direktno ispod nekadašnjih objekata Pontskog saveza, naših vrtića i sportskih objekata unutar bivšeg aerodroma, kao i susednih objekata za Olimpijske igre. Na mestima gde su hiljade ljudi prolazile svakog dana“, naglasio je Konstantatos, prenosi grčki javni servis ERT.

Prema njegovim rečima, lokacija starog atinskog aerodroma je u rekonstrukciji zbog mega investicionog projekta, a bombe su pronađene tokom radova.

Aerodrom Eliniko se nalazi samo nekoliko kilometara od centra Atine, radio je do 2001. godine i zatvoren je nakon izgradnje međunarodnog aerodroma Elefterios Venizelos za Olimpijske igre 2004. godine.

Na mestu nekadašnjeg aerodroma planirana izgradnja stambenog kompleksa, kompleksa za zabavu, kazina, hotela i parka, kao i nebodera visine skoro 200 metara. To je najveći investicioni projekat u Grčkoj, vredan 8 milijardi evra, i jedan od najvećih projekata urbanog razvoja u Evropi.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar