Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Pripadnici MUP Republike Srske danas su iz Univerzitetskog kliničkog centra RS u Banjaluci uzeli dokumentaciju u vezi sa nabavkom kiseonika, potvrđeno je iz kliničkog centra RS.

Iz ove zdravstvene ustanove istakli su da „u potpunosti sarađuju sa nadležnim tužilaštvom i podržavaju ovu istragu“.

Još su naveli da je u interesu UKC RS da se „sve obavi temeljno“, dodavši da će u nastavku ovog procesa biti otvoreni i transparentni.

„Nemamo šta da sakrivamo. Poslovna dokumentacija je na našoj strani. Najvažnije je da svi oboleli pacijenti smešteni u klinikama naše ustanove dobiju kiseonik koji im je nužno potreban za preživljavanje“, naveli su iz UKC RS.

Pre par dana objavljeno je da UKC RS ne koristi medicinski kiseonik, koji je lek, već tehnički, koji je nabavljao od firme „TGT Tehnogas“, čiji je vlasnik bivši ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo.

Takođe je navedeno da nijedna od firmi, koje su isporučivale kiseonik bolnicama u RS, nema dozvolu Agencije za lekove BiH.

Iz UKC je ranije danas navedeno da raspolažu količinama kiseonika dovoljnim za svega desetak časova.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je od juče u kontaktu sa „brojnim adresama onih koji bi mogli da nabave kiseonik za potrebe UKC RS i ostalih bolnica u RS“.

Šeranić je baveo da su razmatrane tri, četiri opcije.

„Јoš čekamo neke informacije od pravnih lica kojima smo se obratili, ali sada ne mogu govoriti o tome u javnosti… Ovde više nisu u pitanju procedure, već da obezbedimo ono što je najbitnije za naše pacijente, a to je kiseonik“, kazao je on za RTRS.

BONUS VIDEO: Ko je Draško Stanivuković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar