Andrija Mandić Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

"Ministarstvo će nakon pribavljanja informacije doneti odluku u postupku za gubitak crnogorskog državljanstva", rekao je "Vijestima" Radovan Popović iz MUP-a. Spajić još nije dostavio dokaz o otpustu iz srpskog državljanstva.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore zatražilo je od kolega iz Srbije informaciju o tome kad je i kako lider Nove srpske demokratije (Nova) Andrija Mandić dobio državljanstvo te zemlje.

To je „Vijestima“ juče saopštio vršilac dužnosti (v. d.) generalnog direktora Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance MUP-a, Radovan Popović.

„Nakon pribavljanja tražene informacije, ovo ministarstvo će u postupku za gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona, pokrenutom po službenoj dužnosti, donijeti odluku zasnovanu na zakonu“, poručio je on.

To znači da je sad na potezu MUP Srbije, koji je u februaru ekspresno, uoči Dana državnosti Srbije, dostavio crnogorskoj Državnoj izbornoj komisiji (DIK) informaciju da lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić ima prebivalište u Beogradu.

Taj podatak je nedugo zatim, pošto je ustanovljeno da Spajić ima i državljanstvo Srbije, bio povod za njegovu diskvalifikaciju iz trke za poziciju šefa države.

Mandić je u aprilu dostavio MUP-u zvaničnu informaciju iz Beograda u kojoj se navodi šta ga je preporučilo da dobije državljanstvo Srbije, ali u njoj nema podatka kad ga je stekao. Zbog toga je MUP odlučio da se obrati Srbiji.

„Vijestima“ su iz tog resora nezvanično kazali da nisu optimistični u vezi sa tim da će dobiti odgovor iz Srbije, jer je, kako je rekao izvor, susedna država do sada odbijala da sarađuje po ovom pitanju.

Izvor je objasnio i da nadležni organi Srbije, prema tamošnjem zakonu o državljanstvu, nisu u obavezi da daju tražene podatke bez saglasnosti osobe na koju se zahtev odnosi.

Prema Zakonu o crnogorskom državljanstvu, osoba, uz crnogorsko, može imati državljanstvo druge države ako ga je stekla pre proglašenja nezavisnosti Crne Gore 3. juna 2006. godine, ili ako s drugom zemljom postoji bilateralni sporazum. Crna Gora takav sporazum nema sa Srbijom.

Pitanje dvojnog državljanstva aktuelizovano je početkom februara, kad je DIK poslao kolegama iz Srbije upit za Mandića i Spajića.

Mandić je MUP-u u aprilu poslao zvanični dokument iz Srbije u kom piše da je uslove za sticanje državljanstva te zemlje ostvario po osnovu obavljanja funkcije u Vladi SRJ. On je preko punomoćnika dostavio dokument i izjavu u kojoj kaže da je saglasan sa svim što je napisano u njemu.

U dokumentu, kako su „Vijesti“ objavile, piše da je Mandić uslove za dobijanje državljanstva susedne zemlje ostvario jer je od 1999. do 2000. godine bio na „značajnoj državnoj funkciji zamjenika saveznog ministra u Vladi SRJ“. On je bio zamenik saveznog ministra privrede Milana Beka, u rekonstruisanoj Vladi Momira Bulatovića.

„Vijesti“ su ranije imale uvid u dokument koji ukazuje da je Mandić državljanstvo Srbije dobio 2009.

Lider Nove je početkom marta saopštio da osim crnogorskog, ima i srpsko državljanstvo, i da ga je dobio legalno, ali nije želio da kaže kad.

On je u emisiji Načisto na TV Vijesti izjavio da ima srpsko državljanstvo koje je „u potpunosti s propisima bivše državne zajednice Srbije i Crne Gore, Ustavom Crne Gore i važećim zakonima, Ustavom Srbije i važećim zakonima“.

Na pitanje da li je državljanstvo stečeno pre 2006, odgovorio je: „Ostavite da saopštim nešto i kad odem (u MUP)“. Dodao je da nikad nije imao prebivalište, ličnu kartu i pasoš Srbije, niti da je upisan u njihov birački spisak.

Mandić je 2007. godine najavljivao da će tražiti srpsko državljanstvo, rekavši da će o tome pričati kad ga dobije.

Četiri godine kasnije, izjavio je da se nikad neće odreći srpskog državljanstva, i da poziva sve građane Crne Gore koji imaju srpski pasoš da postupe na isti način.

„Ohrabrujem svakog građanina Crne Gore da uzme državljanstvo Srbije i da se ne plaši, a o tim odnosima nema potrebe da obaveštava vlasti u Crnoj Gori“, govorio je tada, dodajući da je Vlada Srbije Zakonom o državljanstvu iz 2007. predvidela da s odnosima te zemlje i njenih građana ne treba da bude upoznata treća strana.

Spajić još nije dostavio dokaz o otpustu iz srpskog državljanstva

Popović je rekao „Vijestima“ da je čelnik PES-a Spajić dostavio potvrdu MUP-a Srbije od 14. februara o podnetom zahtevu za otpust iz državljanstva te zemlje, ali da do juče crnogorskom MUP-u nije dostavio dokaz o otpustu iz tog državljanstva.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova u pogledu rokova za odlučivanje u postupcima sticanja i gubitka crnogorskog državljanstva primenjuje nacionalne propise iz oblasti državljanstva, usaglašene s medunarodnim propisima, koji su obavezujući i sadrže osnovne principe o sprečavanju apatridije“, istakao je.

S obzirom na to da je postupak oduzimanja crnogorskog državljanstva Spajiću pokrenut u februaru, i da traje godinu, čelnik PES-a ima još osam mjeseci da dostavi crnogorskim institucijama dokaz o otpustu iz državljanstva Srbije.

„Vijestima“ je iz PES-a nedavno potvrđeno da je Spajić dobio ispis u maju.

***

BONUS VIDEO – Jakov Milatović za Novu: Nije realno da Crna Gora povuče priznanje nezavisnosti Kosova i to je stvar koja je vrlo jasna 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar