Foto: Profimedia, EPA/EFE

Nakon velikog uspeha koji je ukrajinska vojska postigla u Harkovu, kontraofanziva munjevitom brzinom napreduje u Hersonskoj oblasti - jednoj od četiri koje je Rusija nedavno anektirala.

Nepotvrđene informacije juče su stigle iz Hersona, da su Ukrajinci ušli u oblast i krenuli da oslobađaju sela na samom ulazu u oblast.

Kako u tom trenutku niko ove navode nije mogao da potvrdi, iz Moskve je stigla vest da su ruske snage na položajima u Hersonskoj oblasti, koje neće napuštati.

Međutim, situacija se praktično preko noći preokrenula, pa je ubrzo potvrđeno da je kontraofanziva u oblasti koju je Rusija prošle nedelje anektirala u toku.

Ukrajinci su zasad uspeli da oslobode Davidov Brid, jednu od strateški ključnih lokacija u Hersonskoj oblasti. Ovo je ruske snage prisililo na povlačenje iz tog dela ovlasti. Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je snimak na kom se vidi kako 35. brigada podiže ukrajinsku zastavu u Davidovom Bridu. Ovo je samo jedna od mnogobrojnih lokacije sa kojih se u poslednjih nedelju dana vijori ukrajinska, umesto ruske zastave.

Rusija, ipak, i dalje kontroliše sam grad Herson, ali kako se sada čini – prva linija fronta se iz minuta u minut približava gradu.

Linija ruske odbrane severno od reke Dnjepar se polako urušava, a Rusi su u poslednih 48 sati potisnuti više od 40 kilometara dalke od linije odbrane.

Pojedine, još uvek nepotvređene informacije, ukazuju da ruska vojska uništava mostove za sobom, kako bi zaustavila napredak ukrajinskih trupa.

Ruski ratni dopisnik priznaje gubitke u Hersonu

Glavni ruski ratni dopisnik Aleksandar Sladkokv je na državnoj televiziji priznao da su ruske snage pretrpele značajne gubitke tokom ukrajinske kontraofanzive.

„U regiji Herson izgubili smo 17 naselja“, rekao je Sladkov pripisujući krivicu „debelim“ američkim isporukama oružja i „obaveštajnim podacima prikupljenim putem satelitskog izviđanja“.

“To ne znači da smo se srušili kao kula od karata. Ove greške nisu ogromni strateški neuspesi. Još uvek učimo. Znam da je ovo teško čuti u našem osmom mesecu specijalne operacije. Čekamo pojačanje“, kazao je on, misleći na 300.000 rezervista koji su mobilisani.

Oko 200.000 njih već je stiglo na linije fronta u Donbasu i, prema rečima ruskom ministra odbrane Sergeja Šojgua, biće raspoređeni u odbrani Donjecke i Luganske regije, koje je Rusija anektirala.

Foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Iako svi izveštaji sa fronta sada ukazuju da je kontraofanziva u toku, jedan od proruskih lidera Hersonske oblasti, Kiril Stremusov, rekao je novinskoj agenciji Tas da je napredovanje Ukrajinaca zaustavljeno.

„Napredovanje Oružanih snaga Ukrajine u smeru Hersona zaustavljeno. Radimo na pojačavanju naših položaja“, istakao je Stremusov.

Generalštab Ukrajine: Rusija izvela 9 raketnih i 6 napada iz vazduha

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da su ruske snage za protekla 24 sata izvele devet raketnih napada, šest napada iz vazduha i 56 napada iz višecevnih raketnih bacača na teritoriju Ukrajine.

Pogođeni su objekti u više od 27 naselja, među kojima su Harkov, Kramatorsk, Bahmut, Majorsk, Železnodoroznoje, Andrejevka, Belogorka i Voznesensk.

Ukrajina Rusija rat Foto:Tanjug/AP Photo

Zelenski poziva na „posebni sud“

U jeku kontraofanzive, ali i raketnih napada Rusije, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je na formiranje „posebnog suda“.

Prema njegovim rečima, ovaj sud bi progonio ruske političke moćnike i vojne komandante, zbog učešća u invaziji na Ukrajinu, koju Moskva naziva specijalnom vojnom operacijom.

„Moramo privesti pravdi one čije su odluke započele sve ovo. One koji su počinili izvorni zločin. Zločin u kojem je koncentrisano celokupno zlo koje su ruski okupatori pokazali. I još uvek nemamo takvu institucionalnu osnovu da rusko političko i vojno vođstvo smatramo odgovornim za zločin agresije“, poručio je predsednik Ukrajine.

Putin potpisao zakone o aneksiji četiri ukrajinska regiona

Nedelju dana nakon aneksije ukrajinske teritorije, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je četiri zakona kojima se ratifikuje aneksija okupiranih Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti od strane Ruske Federacije.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Granice novih subjekata Federacije, kako sledi iz ugovora, biće određene granicama koje su postojale na dan njihovog formiranja i prijema u sastav Ruske Federacije“, navodi se u dokumentima koje je Putin poptisao.

Ovim regionima, do izbora novih šefova, rukovodiće privremeni vršioci dužnosti koje imenuje Putin.

Državna duma i Savet federacije, donji i gornji dom ruskog parlamenra, juče i u ponedeljak su ratifikovali dokumente o prijemu samoproglašenih Luganske i Donjecke narodne republike, Zaporoške i Hersonske oblasti u sastav Rusije.

Ruske snage trenutno ne kontrolišu u potpunosti nijednu od četiri oblasti.

BONUS VIDEO Masovna grobnica u Izjumu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare