Foto:Screenshot/Facebook/Vlada Crne Gore

Direktor Instituta za javno zdravlja Boban Mugoša ocenio je da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori veoma ozbiljna i da postoji visoka lokalna transmisija virusa koja već dugo traje.

Sve to je, kaže, odraz nepoštovanja mera Nacionalnog koordinacionog tela, rekao je Mugoša za RTCG i ocenio da kontrolni mehanizmi nisu delovali onako kako je trebalo i kako se očekivalo.

„Mi smo imali što niko nije imao u Evropi – 15 dana, od 23. avgusta do 6. septembra skoro četvrtinu, ako ne i više stanovnika na ulici. To vam je kao da imate u Nemačkoj 20 miliona stanovnika u 15 dana na ulici“, rekao je Mugoša.

Pročitajte još:

On je ukazao da će takvo stanje biti sve dok građani ne poštuju mere i pozvao građane da predstojeće krsne slave obeležavaju u užem krugu porodice.

On je dodao da su restriktivne mere u nekim gradovima urodile plodom, kao što su Berane, Rožaje i Andrijevica ali je u Podgorici, Bijelom Polju, Budvi i Kotoru, a sada, kaže, i u Ulcinju situacija je pogoršana.

„I kad dobijete izvještaj sa terena vidite da ne samo što se ne poštuju mere nošenja maski, nego imamo sve ono što nije dozvoljeno – da se primaju saučešća, da imamo svadbe sa 200, 300, 400 ljudi, da su neki barovi pretvoreni u noćne diskoteke“, rekao je Mugoša.

On je pozvao Ministarstvo prosvede se tamo gde je lokalna transmisija velika pređe na onlajn nastavu.

Što se tiče vrtića, oni imaju drugačiji status, pojašnjava Mugoša, navodeći da on nije zakonska obaveza.

„Naša je preporuka da svako ko ima način da ne šalju dete u vrtić“, rekao je Mugoša i dodao da su deca ipak najsigurnija kod kuće.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar