Foto: STR / AFP / Profimedia, EPA-EFE/Jorge Abrego

Pre godinu dana Mariju Patrisiju Arse Guzman je na ulici napala grupa mizoginih desničara i satima su je maltretirali naočigled okupljenog naroda. Godinu dana kasnije, Arse se ponovo našla na ulici, ali su je umesto poniženja i pesnica dočekali povici i poljupci naroda koji ju je izabrao za senatora, posle pobede levice na izborima u Boliviji.

Progresivni kandidat Luis Arce je pre nekoliko dana, 18. oktobra, ubedljivo pobedio na predsedničkim izborima u Boliviji, a njegova partija Socijalistički pokret (Mas) osvojila je većinu u oba doma kongresa.

Pročitajte još:

Pobeda socijalista neverovatan je preokret u zemlji gde je prošlog novembra, socijalistički predsednik Evo Morales zbačen u vojnom puču, a na njegovo mesto postavljena radikalna jevanđelistkinja Žanin Anjez. Desetine nenaoružanih pristalica Masa su masakrirane, a protivnici režima optuživani su za terorizam i secesionizam.

Nova vlada pokušala je da sprovede svoju novu-staru neoliberalnu politiku privatizacije i mera štednje, istovremeno nagrađujući svoje pristalice. Sve to dovelo je do povratka levice.

Javno poniženje

Foto: EPA-EFE/Jorge Abrego

Međutim, najveći pobednik izbora nije Arce ni Socijalistički pokret već Marija Patrisija Arse Guzman (nije ni u kakvom rodu sa predsednikom), gradonačelnica jednog malog grada u Boliviji, koja je prošle godine prošla kao zla kraljica Sersei iz „Igre prestola“.

Nju je grupa fašista i protivnika Moralesa presrela na ulici i satima maltretirala. Arse su pretukli, polili crvenom farbom, ošišali joj kosu koja je za starosedeoce Bolivije (što je i ona) znak ženskog ponosa i dostojanstva i satima je terali da bosa hoda ulicama grada. Tek onda je policija intervenisala i prebacila je u lokalnu bolnicu.

„Ošišali su me, pretukli ali su moje ideje netaknute“

„Ošišali su me, pretukli, ali su moje ideje netaknute“, poručila im je Arse nekoliko nedelja kasnije, kada se vratila u kancelariju.

Sa dolaskom Anjezove na vlast, Arse je ovog proleća uhapšena zajedno sa svoje petoro dece pod optužbom da je organizovala zabavu na kojoj se točio alkohol u vreme obaveznog karantina zbog koronavirusa. Alko-test je pokazao da je optužnica bila politički motivisana, rekla je ona tada.

Uprkos progonu, Arse je nastavila da radi kao gradonačelnica grada Vinto od 50.000 stanovnika do pobede Masa, kada joj je ponuđeno mesto senatora što je i prihvatila.

Arse se ponovo našla na ulici, ali ovoga puta okružena pristalicama koji su je pozdravili burnim aplauzom i uzvicima. Toliko su je grlili i ljubili da je, prenose lokalni mediji, čak dva puta morala da menja zaštitnu masku.

Foto: EPA-EFE/Jorge Abrego

„Radom, poniznošču i uz podršku naroda Bolivije povratićemo svoju zemlju“, poručila je ona na Tviteru posle izborne pobede socijalista.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar