Foto: Shutterstock/Haris Mm

Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine (MSP) izdalo je danas upozorenje gradjanima BiH da ne putuju u Srbiju zbog, kako je navedeno rizika od hapšenja, pod optužbama da su počinili ratne zločine.

„Preporučuje se svim državljanima Bosne i Hercegovine, koji su na bilo koji način bili uključeni u odbranu Bosne i Hercegovine u periodu od 1992. do kraja 1995. godine da do daljnjeg ne putuju u Republiku Srbiju“, navedeno je u saopštenju MSP-a BiH.

To upozorenje, kako se ističe, izdaje se zbog rizika od hapšenja i procesuiranja u Srbiji pod optužbama za ratni zločin, a na bazi ranijih slučajeva hapšenja državljana BiH protiv kojih se u Bosni i Hercegovini ne vode postupci niti ih pravosudne institucije BiH terete za ratne zločine.

„Nažalost, upozorenje se izdaje zbog okolnosti u kojima institucije Srbije ne pokazuju volju za aktivnom međunarodnom saradnjom i razmenom informacija u ovoj oblasti, na bazi ranije potpisanih protokola i međunarodnog prava“, saopštili su iz MSP BIH.

Upozorenje iz MSP, na čijem čelu je Bisera Turković (SDA), usledilo je posle hapšenja bivšeg visokog policijskog funkcionera u Federaciji BiH Edina Vranja.

Vranj je uhapšen prilikom ulaska u Srbiju na graničnom prelazu Uvac, a MUP Srbije tereti ga za ratne zločine nad srpskim zarobljenicima u Goraždu tokom 1993. i 1994. godine.

Vranju je danas određen jednomesečni pritvor.

BONUS VIDEO: Hapšenje u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar