Foto:EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Boljitak u BiH uslediće kada građani reše da stvar preuzmu u svoje ruke, a odgovorni za sistemsko uništavanje dobiju kaznu koja im sleduje, ocenili su sagovornici Nova.rs komentarišući situaciju u susednoj državi gde su institucije paralisane od jula ove godine kada je srpski član Predsedništva Milorad Dodik odlučio da ih bojkotuje.

POGLEDAJTE JOŠ:

Esad Bajtal, sociolog i politički analitičar iz Sarajeva, za naš list ne osporava pravo na bojkot, ali naglašava da se “znaju sankcije za onoga ko radi protiv sistema”.

“Ne zanima da li zakon krši neko ko se zove Milorad Dodik. Svako ko je svojim postupcima spustio život građana na nivo na kojem se sada nalazi mora snositi odgovornost. Paradoks BiH je što svako može da se igra sa građanima kako želi. Tu mislim na sveto trojstvo koje svoje postupke naziva demokratskim. Institucije BiH su poslednji put radile 1990. godine. Tada su pričali da će od zemlje napraviti Švajcarsku, a desio se Vijetnam“, kaže Bajtal.

Esad Bajtal Foto: N1

Akademik Slavo Kukić, profesor Univerziteta u Mostaru, kaže da Dodika sada smo stanje u kome vlada stalno političko talasanje čini sigurnim od pravnog progona zbog kriminala.

„Nacionalizam je Dodiku instrument za održanje statusa kvo. Smatram da bi on, ako bi mu bilo ponuđeno, odbio sva rešenja na kojima prikuplja političke poene – i priču o disoluciji i priču o srpskom svetu i priču o ujedinjenju srpskih zemalja. Ovakvo stanje, koje osigurava stalnim političkim talasanjem na konceptu srpskog jedinstva, njega čini sigurnim od pravnog progona zbog kriminala koji se veže za njega i njegov porodični krug“, priča Kukić za naš portal.

Slavo Kukić Foto: N1

Građani BiH navikli na vanredno stanje, koje već decenijama uzrokuju vladajući politički akteri, smatra Tanja Topić, politička analitičarka iz Banjaluke.

„Odluka o bojkotu konstanta je baš kao i kriza. Postalo je normalno da bez vlasti na nivou države funkcionišemo skoro dve godine, normalno je da je Vlada Federacije BiH u tehničkom mandatu skoro četiri godine. Sve je to normalno, jer smo kao građani taoci etnonacionalnih političkih kleptomana. Stalna proizvodnja kriza i bojkoti institucija, koje su porobljene, omalovažene i u službi političkih partija na vlasti, njih održava na vlasti“, ocenila je Topić.

Nameće se pitanje da li je u takvoj situaciji moguće pronaći bilo kakvo rešenje. Topić smatra da je jedini način da smena političke generacije i odlazak u penziju, kako kaže, jahača rata.

Tanja Topić Foto: N1

„Oni su destruktivnim politikama ovaj prostor opustošili, materijalno, duhovno, ekonomski, moralno, privredno, kulturno. Za oporavak će biti potrebne decenije. Ovo je rešenje za one koji ostaju. Veliki deo građana rešenje vidi u odlasku odavde“, kaže Topić.

Profesor Bajtal kao ključnu vidi poziciju građana koji imaju moć u svojim rukama. Ipak, naglašava da će balkanskim državama biti potrebna pomoć međunarodne zajednice.

„Kada bi narod umeo da kmetsku poziciju zameni građanskom, kada bi ustao i pobunio se, skinuo bi ove s vlasti. Bosna je prva po stepenu mita i korupcije, a sve se dešava zbog prividne priče o zaštiti nacionalnh interesa. Dozvolite da ih sada upitam: Nacionalisti, kako ste dozvolili da vam nacije gladuju? Oni koji su nas uvalili u ovaj haos, a tu mislim na sve tvorce Dejtona, mogu i da nas izvuku“, ocenio je Bajtal.

Uplitanje stranog faktora neće proći bez određenih žrtava i ustupaka, kaže profesor Kukić.

„Promena je moguća na dva načina. Bilo bi idealno kada bi ona bila rezultat odluke građana BiH da okrenu leđa ideologijama koje su im prethodne tri decenije ispostavljale visoku cenu i da glasaju za one koji svoje političke programe temelje na humanizmu. Nisam siguran da raspolažemo kritičnom masom za tu vrstu promene. Bojim se da smo osuđeni na pozive u pomoć sveta. Ali, takvo opredeljenje nosi rizike. Kad vam nude pomoć, svetski centri moći to ne čine zbog vašeg dobra nego zbog svojih geopolitičkih interesa“, zaključio je akademik Kukić.

BONUS VIDEO Hapšenje u Sarajevu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare