Foto: Alla Simacheva / Panthermedia / Profimedia / Shutterstock

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je poslalo notu misiji Evropske unije u kojoj je obaveštava o proširenju ruske crne liste državljana EU kojima je zabranjen ulazak u Rusiju. To je odgovor Moskve na odluku EU od 13. januara da produži ekonomske sankcije Rusiji, koje su na snazi više od sedam godina, do 31. jula 2022. godine.

Ruske mere odnose se pre svega na šefove nekoliko evropskih privatnih vojnih kompanija koje deluju u raznim delovima sveta, a koji iz nepoznatih razloga ne izazivaju osetljivost briselskih zvaničnika EU, navelo je Ministarstvo, preneo je TAS S.

Na listi su i predstavnici zakonodavnih i izvršnih organa nekoliko zemalja članica EU koji su lično odgovorni za promociju antiruske politike i podržavanje mera kojima se krše zakonska prava ljudi koji govore ruski jezik i medija na ruskom jeziku, saopštilo je Ministarstvo.

Podsetimo, Evropska unija je 13. januara produžila ekonomske sankcije Rusiji, koje su na snazi više od sedam godina, do 31. jula 2022. godine.

Ekonomske sankcije EU usmerene su na finansijski, energetski i odbrambeni sektor u Rusiji. Konkretno, jednom broju ruskih banaka i kompanija ograničen je pristup primarnom i sekundarnom tržištu kapitala EU, uvedena je zabrana uvoza i izvoza oružja i robe dvostruke namene. Osim toga, Evropska unija je ograničila ruskoj strani pristup brojnim tehnologijama i uslugama za proizvodnju.

Zbog uvedenih sankcija Moskva je preduzela recipročne mere, i umesto politike uvoza okrenula se domaćoj proizvodnji i više puta je izjavljivala da je razgovor sa njom jezikom sankcija kontraproduktivan.

BONUS VIDEO: Crveni trg u Moskvi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar